Ifølge ekspertene finnes det ingen vitenskapelig dokumentasjon på at det er forskjell på mannens og kvinnens forkjølelse.
Ifølge ekspertene finnes det ingen vitenskapelig dokumentasjon på at det er forskjell på mannens og kvinnens forkjølelse.Vis mer

Sannheten om den syke mannen

Blir menn så mye sykere enn kvinner?

Når Gina blir syk, kan hun ta vare på seg selv. Hun får tak i den medisinen hun trenger, lager maten sin selv og ”takler det”, som hun selv sier, ifølge MSNBC.com. Men når hennes kjære blir syk, blir det ”fullstendig sammenbrudd”.

- Verden stopper opp og sytingen stanser aldri. Det forventes at jeg gir ham mat, passer på ham og at jeg rett og slett behandler ham som en baby, sier Gina Gallo.

Og dette paret er neppe det eneste som ender i en Mars-Venus-tilværelse når mannen er syk.

- Jeg blir selv mye sykere enn min kone, sier norsk lege. Les mer lengre ned.

Les også: Derfor blir menn sykest
Syke menn klager mest

Mann som klager

Hvis du er mann, klager du ekstra mye når du er forkjølet? (Avsluttet)
Jeg tror ikke jeg klager mer enn kvinner(38%) 262
Ja, jeg gjør vel egentlig det...(32%) 223
Nei, det er definitivt ingen forskjell (30%) 209
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Manneforkjølelse

I Storbritannia bruker man faktisk uttykket ”manneforkjølelse”, for å beskrive hvordan en mann takler en vanlig forkjølelse. Et eksempel på dette er at menn graver seg langt under dynen og insisterer på at det er ”mer enn bare en forkjølelse”, mens kvinnen, som også er syk, fortsetter å gjøre sine daglige gjøremål.

Hvis dette fenomenet er helt ukjent for deg, kan du gjøre som fire millioner andre allerede har gjort. Se på denne videoen på YouTube, med navnet ”Man Cold”, hentet fra BBCs komedieserie Man Stroke Woman. Videoen viser en sytende, sofaliggende mann som tror han er i en nødssituasjon, og ringer ambulansen. Han er jo tross alt forkjølet! Ambulansepersonellet kommer raskt til unnsetning og skjeller ut kona - som også er syk, som ikke har forstått alvoret i situasjonen. ”Herlighet kvinne! Han er en mann. Han har manneforkjølelse!

Men er det virkelig slik at menn og kvinner responderer forskjellig på en forkjølelse?

Ikke jobb med disse symptomene

Ikke vitenskapelig dokumentert

Ifølge ekspertene finnes det ingen vitenskapelig dokumentasjon på at det er forskjell på mannens og kvinnens forkjølelse. Det eneste er at det er mindre sannsynlig at mannen går til legen når han er syk.

En studie på 1 700 personer utført ved University of Glasgow viser at menn oftere overdriver forkjølelsessymptomene enn kvinner. Forskerne konkluderte med at menn og kvinner har ulike terskler for hvordan de opplever og rapporterer symptomer. Det er nok ikke en reell forskjell på symptomene.

- Forkjølelsessymptomene er de samme. Men kvinner og menn responderer bare forskjellig på symptomene, ifølge forskerne.

Her hjemme bekrefter også lege Brynjulf Barexstein at det er velkjent at menn blir sykere når det gjelder forkjølelser og slikt.

- Jeg tviler på at det finnes objektive beskrivelser og forklaringer på fenomenet, men det er jo noe som alle kjenner til, sier han og legger til at statistikken viser at menn er mindre opptatt av symptomer og helse enn kvinner siden kvinner går cirka dobbelt så mye til legen som menn, uten at kvinnene er sykere enn menn generelt.

Hvilken dag er du vanligvis syk?

Likevel innrømmer legen:

- Jeg blir selv mye sykere enn min kone når vi får samme forkjølelse, og mens jeg går helt ned for telling og flagger ut, så står min kone på i akkurat samme tempo som alltid, innrømmer lege Brynjulf Barexstein
- Jeg blir selv mye sykere enn min kone når vi får samme forkjølelse, og mens jeg går helt ned for telling og flagger ut, så står min kone på i akkurat samme tempo som alltid, innrømmer lege Brynjulf Barexstein Vis mer


- Jeg blir mye sykere

- Jeg blir selv mye sykere enn min kone når vi får samme forkjølelse, og mens jeg går helt ned for telling og flagger ut og kansellerer alle gjøremål så lenge forkjølelsen står på - fordi jeg faktisk kjenner at jeg ikke klarer annet, så står min kone på i akkurat samme tempo, mens hun bare konstaterer at hun er forkjølet. Det virker helt ubegripelig på meg. Jeg skjønner ikke at det er psykologisk eller fysisk mulig, og skulle selv gjerne ønske at jeg kunne håndtere en forkjølelse slik, innrømmer han til DinSide Helse.

Førstehjelp for syke menn

Takler det ikke

- Evnen min til å takle ting reduseres når kroppen min er angrepet. Når kona blir syk, lar hun meg vite det, men hun takler det mye bedre enn jeg gjør, innrømmer advokat Paul Burkett til MSNBC.com.

Han vet ikke hvorfor han reagerer på denne måten, men foreslår en grunn. – Kanskje vi føler at vi kan komme unna med mye klaging, for det er jo opplagt at vi er syke. Da er det fritt fram for å få ut alt!

Barexstein tror imidlertid ikke at mannen er ute etter ekstra trøst.

- Jeg aner ikke hva årsaken til dette allmennmenneskelige og kjente fenomenet er, for jeg tror virkelig ikke – med hånden på hjertet - at for eksempel jeg er ute etter sekundærgevinst i form av trøst eller ikke. Det er jo ingenting jeg mer ønsker meg enn å bli frisk når jeg ligger til sengs syltet av forkjølelse, sier han til DinSide Helse.

Menn syke av jobbstress

Snakker ikke om følelser

Ifølge professor Jean Berko Gleason ved Boston University er det generelt slik at menn ikke snakker så mye om sine indre følelser, og uttrykker ikke om de er glade eller ikke.

- Menn har dårligere kontakt med følelsene sine. Så det kan være vanskeligere for dem å forstå hva som skjer når de blir syke, sier han, som også legger skylden på forventingene i samfunnet.

- Kvinner skal ikke bryte sammen når de er forkjølet. Menn som trenger litt ekstra hjelp kan utnytte seg av situasjoner der de ikke føler seg helt på topp, for å få hjelp og kjærlighet fra personer rundt dem, sier Gleason.

Gleason advarer likevel mot å lage stereotyper. Han ser at forskjellen mellom kjønnene er mindre enn man tror.