Sand farligere enn hai

Liker du deg bedre på stranden enn uti vannet? Da bør du vite det at det er ikke bare bølger og haier som er farlig.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de siste ti årene har et tjuetalls amerikanere mistet livet fordi sandgroper har kollapset over dem. Og minst åtte andre har mistet livet i Australia, New Zealand og Storbritannia av det samme, ifølge CNN.

Ofrene er vanligvis gutter mellom 3-21 år.

En av de omkomne var en 17 år gammel amerikansk gutt som spilte fortball med noen venner. Da han løp etter ballen falt han baklengs nedi et 2,5 meter dypt hull som noen hadde gravd tidligere. Og redningsmannskapet gjorde hele situasjonen verre da det endte med at de dekket gropen med mer sand, idet de prøvde å redde gutten. Gutten var begravd i 15 minutter.

Skades på stranden

Skjer fort
Sandgroper kollapser veldig raskt, ifølge Dr. Bradley Maron ved Harvard Medical School. Han legger til at ofrene som regel synker ned i sanden når veggene på gropen kollapser, og dermed blir det nesten umulig å finne spor etter både gropen og offeret.

Folk bekymrer seg vanligvis over våtere trusler, som bølger, maneter og haiangrep. Men ifølge forskningen til Maron var til sammen 16 dødsfall i USA mellom 1990 og 2006 forårsaket av sandgroper som falt sammen, mot 12 fatale haiangrep i samme periode. Det er bare det at de sandrelaterte dødsfallene er mindre dokumenterte, ifølge Maron.

Les også: Slik overlever du haiangrep

Forskerne oppfordrer til å ikke la små barn leke alene i sanden eller la dem gå ned i groper som er dypere enn opp til knærne. Ved visse strender i USA er livvakter instruert til å beordre barn og voksne ut av groper som er dypere enn til midjen til et barn, og sparke sand for å fylle gropen.

Maron og hans kolleger har samlet til sammen 52 dokumenter som beskriver personer som har sunket ned i sanden etter at en tørr sandgrop har kollapset, hvor utfallene var både alvorlige og mindre alvorlige. De har publisert artikkelen sin i tidsskriftet The New England Journal of Medicine

Les også om at haien kan hjelpe deg til bedre helse