NOKAS og Unicef gjør klar bøssene som skal ut i Kiwi-butikkene til uken. Foto: Berit B. Njarga
NOKAS og Unicef gjør klar bøssene som skal ut i Kiwi-butikkene til uken. Foto: Berit B. NjargaVis mer

Samler inn utgåtte 50-øringer til Filippinene

Har du fortsatt 50-øringene liggende? Nå kan de igjen komme til nytte.

Som DinSide kunne fortelle tidligere i høst, er det fortsatt flere millioner 50-øringer som ikke er blitt vekslet inn, etter at de ble ugyldige som betalingsmiddel 1. mai i fjor.

Dette har Nokas merket seg. Inspirert av vår artikkel skal de samle inn 50-øringene til tyfonofrene på Filippinene gjennom en egen innsamlingsaksjon i desember.

Samarbeider med Unicef

Innsamlingsaksjonen er et samarbeid mellom Nokas og Kiwi-kjeden i Norgesgruppen, som er en av deres største kunder, og Unicef, som dagligvarekjeden har et samarbeid med. Ettersom Nokas uansett er i Kiwi-butikkene for å hente og lever kontanter 2-3 ganger i uken, er det enkelt for dem å plassere ut og samle inn bøsser for denne typen innsamling.

– Veien til Norges Bank går via oss. Vi oppfordrer alle om å levere inn myntene til oss, så går pengene til en god sak, sier konserndirektør Peter Wesenberg til DinSide.

Les også: Dette betyr motivene på norske sedler og mynter

Peter Wesenberg i NOKAS. Foto: Berit B. Njarga
Peter Wesenberg i NOKAS. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


50-øringer til Filippinene

Når en mynt eller seddel går ut som betalingsmiddel, kan disse den første tiden veksles inn i banken, men etterhvert må de veksles inn via Nokas´ kontorer i de største byene. For mange betyr dette i praksis at myntene må sendes i posten for innbytte.

– De fleste bankene tar ikke i mot 50-øringene lenger. Og skal man sende dem i posten går gjerne vinninga opp i spinninga. Dermed har ikke myntene særlig verdi for nordmenn, påpeker Wesenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I begynnelsen av uken blir det plassert ut bøsser i de fleste av landets Kiwi-butikker, hvor man kan gi nettopp de utgåtte 50-øringene til denne aksjonen, og også andre mynter om man ønsker det.

– Vi tar gjerne i mot annen veksel og, dette går til en god sak. Nå er det bare å tømme sparegrisen, understreker Wesenberg.

Les også: 1. januar blir disse to sedlene ugyldige

Let i skuffer og skap

Unicef, som til vanlig har Kiwi som en av sine støttespillere, syns dette er et spennende initiativ fra Nokas. De oppfordrer alle til å lete i skuffer og skap etter utgåtte 50-øringer.

– Vi er svært glade for dette initiativet, samtidig viser det at når næringslivet tenker kreativt, kommer de frem til spennende løsninger. Med dette gir Nokas 50-øringen mulighet til å komme til nytte, og pengene skal bli brukt på beste måte, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge til DinSide.

Pengene som blir samlet inn vil blant annet gå til å skaffe tyfonofrene på Filippinene rent vann, bedre hygiene- og sanitærforhold og til gjenforening av barn som er kommet bort fra foreldrene sine.