Samleie gir blærekatarr

Særlig for kvinner som ikke har født er risikoen for å få blærekatarr spesielt høy etter samleie.

Samleie gir blærekatarr

Særlig for kvinner som ikke har født er risikoen for å få blærekatarr spesielt høy etter samleie, viser studier. Ved å tømme blæren innen 15 minutter etter samleie kan du effektivt forebygge.

Ifølge internasjonale studier har hver femtende voksne kvinne - et tall som i Norge tilsvarer over 113 000 kvinner - blærekatarr hver tredje til fjerde måned. Ekspertene vet lite om hvorfor enkelte er mer utsatt for å få blærekatarr enn andre. Samleie er en av de få, kjente årsakene til blærekatarr, som er en utbredt lidelse i vestlige land.
- Kvinner som ofte har blærekatarr, gjør lurt i å tisse innen femten minutter etter samleie for å unngå blærekatarr, sier førsteamanuensis Anders Bærheim ved seksjon for allmennmedisin ved Universitetet i Bergen til VG i dag. Ved å tømme blæren etter samleie kan man forebygge infeksjon.

Ødelegger sexlivet

Bærheim har forsket på blærekatarr gjennom flere år. I boken «Kvinners ubestemte helseplager», som nylig ble utgitt på Pax Forlag, oppsummerer han sine egne og andres funn.

- Av frykt for å få blærekatarr, legger mange kvinner som plages av sykdommen om sexlivet sitt. Enkelte får også problemer med seksuallivet, sier Bærheim til VG.

- Jeg kjenner til kvinner som avstår fra friluftsaktiviteter, som blant annet svømming, av redsel for å få blærekatarr. Mange gruer seg for ferier, fordi det ofte innebærer aktiviteter de tror kan utløse blærekatarr. Og andre går med en stadig angst for å utvikle sykdommen, sier Bærheim videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undervurderer plager

Legene tar ofte ikke nok hensyn til kvinnenes egne erfaringer, men legger i stedet stor vekt på resultatene fra urinprøvene. En urinprøve avslører ikke alltid blærekatarr. Likevel krever for mange leger at den skal slå positivt ut før kvinnen får behandling. Det fører til at mange blærekatarrspasienter ikke får den behandlingen de trenger. Det skjer ofte at kvinner med blærekatarr sendes hjem fra legekontorene uten nok informasjon og god nok behandling, hevder Bærheim. Han mener mange leger undervurderer plagene som blærekatarr fører med seg, og oppfordrer leger til å lytte mer til sine kvinnelige pasienter.

Silje Stavik mozon.no 16.10.01