- Samboerkontrakt er enormt viktig

Få samboerpar tegner samboerkontrakt. Det kan bli dyrt for den ene parten, og som regel er det kvinnene som får svi.

<B>ENKLERE FORDELING AV VERDIENE:</B> En samboerkontrakt kan redde deg fra mange konflikter om du må flytte fra den du bor sammen med. Foto: Per Ervland
ENKLERE FORDELING AV VERDIENE: En samboerkontrakt kan redde deg fra mange konflikter om du må flytte fra den du bor sammen med. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En samboerkontrakt er egentlig et lite hyggelig konsept. Når du skriver under en slik kontrakt, planlegger du egentlig hva som skal skje om forholdet ryker. Og det er en tanke som antageligvis skremmer nyforelskede par som flytter sammen.

Men en samboerkontrakt skal også beskytte begge partene i et forhold. Dersom forholdet skulle ryke, vil kontrakten i alle fall bidra til at bruddet, eller rettere sagt det påfølgende oppgjøret, blir litt mer rettferdig for begge parter.

- Samboerkontrakt er enormt viktig, fordi den trygger den økonomiske situasjonen for begge om det skulle bli et brudd, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR.

AKTUELT: - Du bør klare å hoste opp 50.000 kroner

Kan få svi

Forbrukerøkonomen er overrasket over at så mange samboerpar ikke setter seg ned og tegner kontrakt når de flytter sammen.

Hun har snakket med mange nyforelskede som nekter i det hele tatt å tenke på at forholdet en dag kan ta slutt. Mange synes også det er ubehagelig å ta opp temaet med kjæresten. Og som regel er det kvinner som får svi, fordi det ofte er mennene som sitter på pengene.

FORBRUKERØKONOM I DNB NOR: Sidsel Sodefjed Jørgensen Foto: DnB NOR
FORBRUKERØKONOM I DNB NOR: Sidsel Sodefjed Jørgensen Foto: DnB NOR Vis mer


- Det er fortsatt sånn at menn kjøper bolig tidligere enn kvinner, og gjerne alene. Kvinner flytter oftere inn til en mann med bolig enn omvendt. Mange kvinner synes det er allright å leie bolig, og er ikke like opptatte av å eie, sier Sodefjed Jørgensen.

Hun viser blant annet til en undersøkelse der kvinner svarer at de vil heller investere i ferie foran bolig, mens menn svarer det motsatte.

- Kvinnene bør tenke seg om. Mens feriepengene nytes opp, består boligverdiene. Verdien av boligen brukes jo ikke opp ved at man bruker den. Kvinner som lever i parforhold med separate økonomier, bør foreslå at begge sparer en lik andel av lønnen sin til ferie, foreslår Sodefjed Jørgensen.

Hun forklarer at mange jenter investerer i hygge og trivsel, som dessverre gir lite valuta for pengene ved et eventuelt brudd.

- Menn sparer generelt mer enn kvinner fordi de tjener mer. Men nettopp fordi kvinner tjener mindre bør de prioritere å investere pengene sine fornuftig, sier hun, og legger til:

- Begge parter må skjerpe seg og skrive en avtale om hvordan verdiene skal fordeles ved et eventuelt brudd, sier Sodefjed Jørgensen.

Hun oppfordrer alle til å bruke innflyttingen som en anledning til å skrive kontrakten, fordi det gjerne blir vanskeligere å skrive en slik kontrakt etter langt tids samboerskap.

Eksempel på samboerkontrakt

Du trenger ikke være advokat for å lage en samboerkontrakt. På nettet finnes det flere utkast til gode kontrakter som dekker det en samboerkontrakt skal dekke.

DinSide har også laget en samboerkontrakt du fritt kan laste ned. Kontrakten (i Word-format) kan du laste ned her: Samboerkontrakt

Vi tar forbehold om eventuelle lovendringer eller feil i lovgjengivelsene. Hvis du vil lese lovtekstene anbefaler vi at du går til Lovdata på nett.

- Opprett en felles konto

Samboerkontrakt er kanskje det viktigste du kan gjøre når du flytter sammen med noen. Et annet godt tips er å opprette en felles konto til fellesutgiftene.

FORBRUKERØKONOM I NORDEA: Christine Warloe Foto: Nordea
FORBRUKERØKONOM I NORDEA: Christine Warloe Foto: Nordea Vis mer


- Det er et paradoks at fire av fem sier de har felles økonomi, mens tre av fem ikke har felles konto, sa forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea, til DinSide for kort tid tilbake.

Warloe bekrefter også at det ser ut til å være et tradisjonelt kjønnsrollemønster som råder i norske husholdninger.

- Kvinner, og spesielt de i samboerskap, må være på vakt. Av alle postene i husholdningen så betaler kvinner for det som blir oppspist, utslitt eller oppakket. Vi snakker altså mat, klær og presanger, tingene som ”forsvinner”, sier Warloe.

Samboerkontrakt og felles konto vil antageligvis være veien å gå for en litt mer rettferdig fordeling av utgifter og verdier.

- Med en slik innkjøpsfordeling og separate kontoer er det flere kilder til konflikt. ”Jeg går tom hver måned mens du har masse igjen”, er en klassiker. (...) Det er fort gjort å miste oversikten, og mistenksomheten sniker seg inn. For samboere er dette en gedigen felle. Uten en samboerkontrakt står ofte kvinnen veldig svakt i forhold til å kreve sin andel av boligen, sier Warloe.

>> Flere tips om hvordan du får en mer rettferdig økonomi

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!