Samboer mot bulimi

Kvinner med bulimi får færre symptomer når de flytter sammen med kjæresten sin. Men det betyr ikke at spiseforstyrrelsen forsvinner helt.

Mange unge kvinner med bulimi får færre symptomer når de gifter seg eller får samboer. Det viser norsk forskning.

Sosialt uakseptabelt
Forskerne fulgte 2601 norske tenåringer i fem år. De startet deltakelsen da de begynte på videregående skole.

Jentene som hadde bulimi fikk færre symptomer hvis de flyttet med en kjæreste enn hvis de ikke gjorde det.

Grunnen var at de kuttet ut de mest sosialt uakseptable metodene for vektreduksjon. Forskerne tror det kommer av at det er en annen person i hjemmet.

- Vår forskning gir indikasjon på at kvinners bulimiske symptomer blir redusert når de har samboer, fordi samboeren utøver en form for sosial kontroll. Bulimisk atferd, som for eksempel overspising og å kaste opp, er atferd som er sosialt lite akseptert, og en samboer ville reagert på en slik atferd, sier forsker Tilmann von Soest ved NOVA til Mozon.

Artikkelen, som er publisert i International Journal of Eating Disorders, er en del av hans doktorgrad.

Skjulte handlinger
Selv om kvinnene ble friskere, ble de ikke kvitt lidelsen. De fortsatte å være misfornøyde med utseendet, og brukte diskré, men usunne, metoder for å kontrollere vekten. Slankepiller og avføringsmidler var blant metodene de brukte.

- Bruk av slankepiller og avføringsmidler kan gjøres mer "i det skjulte" og blir derfor ikke sanksjonert av en samboer, sier von Soest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om ikke samboerskapet fjernet lidelsen, beviser symptomreduksjonen at jentene er bevisste på sykdommen. Det kan hjelpe i en eventuell behandlingsprosess.

Det er ikke bare unge jenter som får bulimi. En av ti pasienter med spiseforstyrrelser er over 40 år.

 

Mozon.no, 28.09.2006