Salt kur mot tett nese

Saltvann er en viktig kur mot tett nese fordi det løser opp slimet og skyller det ut. Dermed blir nesesprayen mer effektiv.

Apotekene melder nå om stor pågang av folk som trenger hostesaft og nesespray. Men de fleste glemmer saltvannet.

- Hvis man sprøyter en liten dusj saltvann inn i nesa først, løser dette opp og fjerner slimet slik at nesesprayen kommer i kontakt med slimhinnene. Først da virker nesesprayen som den skal, sier Pia Braathen i Alliance apotekene til nyhetsbyrået Newswire.

Saltvannsoppløsningene kommer på samme type flasker som nesesprayen, men apotekere merker at interessen for saltvannet er mye mindre enn for nesespray.

Ikke dele!
- Saltvannet er viktig i akuttfasen av forkjølelsen, når produksjonen av snørr er på sitt mest intense i slimhinnene og nesa oppleves som pottetett. Men saltet er også bra i den helbredende fasen, fordi det fukter slimhinnen og løser opp skorper, sier Braathen.

Forkjølelse er en virusinfeksjon i nese og hals, og den tette nesa kommer av økt slimproduksjon og av at slimhinnene sveller opp som følge av økt blodtilførsel.

Det er viktig å holde litt avstand til den syke dersom man vil minske smittefaren. Minst halvannen meter, mener ekspertene.

- Av samme grunn bør hver person ha sin egen nesespray som ikke skal deles med andre i familien. Et lurt tips er å sette navnelapper på flaskene så man ikke forveksler dem, oppfordrer Braathen.

Maks ti dager
Lege og tidligere redaksjonssjef i Lommelegen.no Ann Cathrin Reichelt er enig i at bruk av saltvann er viktig når man er forkjølet.

- Det er ikke bare oppløsende, men kan også være med på å slå ut bakterier. Derfor anbefaler vi også at man gurgler seg med saltvann når man er forkjølet, sier Reichelt.

Saltvann har den fordel at det ikke har bivirkninger, slik som nesespray.

- Som det står på flasken skal nesespray ikke brukes i mer enn ti dager sammenhengende. Sprayen reduserer blodstrømmen til neseslimhinnen, slik at det i noen timer produseres mindre væske i bihulesystemet.

- Men cellene i neseslimhinnen tilpasser seg den stadig reduserte blodstrømmen, og reagerer med å svelle opp og bli tykkere. Hvis man sprayer seg for lenge, kan man altså bli ’’avhengig’’. Jo mer man bruker, jo tetter blir man i nesa, sier Reichelt.

Bruk av saltvann kan imidlertid være med på å minske risikoen for avhengighet.

- Etter en runde med nesespray bør du vente i to uker før du starter på en eventuell ny kur. I de to ukene er saltvann en bra erstatning, sier Pia Braathen i Alliance apotekene.

 

Mozon.no, 21.09.2004