Salt dreper deg

Uten at du selv ser det, får du i deg store mengder salt. Det kan i verste fall drepe deg.

Publisert
Sist oppdatert

Salter du maten allerede før du har smakt på den? Eller trenger du ikke ekstra salt? Uansett hvilket saltforbruk du har, skader det deg.

Skjult salt
Vi får i oss dobbelt så mye salt som vi trenger hver dag. Anbefalt saltmengde er seks gram for kvinner og syv for menn.

Det er ikke din skyld at du får i deg så mye salt. Det lille saltet man putter i gryta eller i bakverket er ikke nok til å skade deg. Problemet er alt saltet som kommer i tillegg, det vi ikke tenker over. Det er salt i brød, frokostblandinger, fiskeprodukter, ferdigmat og så videre. Ifølge danske Ekstrabladet er 75 prosent av saltet vi får i oss gjemt i dagligvareprodukter.

Grunnen til at dette er et problem, er at salt er skadelig - i verste fall dødelig. Saltet kan gi deg økt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer og åreforkalkning. I tillegg antar forskere at det kan gi deg kreft i magesekken.

Kan redusere inntaket
Et redusert saltinntak er dermed viktig. For mange kan dette høres vanskelig ut, fordi maten virker smakløs uten ekstra salt. Men slik er det ikke. Maten smaker som regel fortreffelig uten salttilskudd. Det er bare smaksløkene dine som lurer deg. Har du blitt vant å tilsette salt, vil smaksløkene bli vant til det og kreve mer salt. Kutter du ut salttilskuddet vil det ta kort tid før du ikke lenger kan forstå at du måtte salte maten.

I Finland har man siden 1970-tallet jobbet med å redusere saltinntaket. Dette har ført til at antall personer med hjerte- og karsykdommer har sunket betraktelig. Ifølge informasjon fra Cederroth har saltinntaket i Finland gått ned med 30-40 prosent på 30 år.

Det finnes mange måter å gjøre saltinntaket mindre. Her er noen tips:

- Bruk krydder med lavt natriuminnhold i stedet for salt.

- Sjekk innholdet i matvarene du kjøper. Er saltnivået på mer enn 1,25 gram per 100 gram, bør du unngå det.

- Salt maten etter at den er laget. Ikke bruk for mye salt.

- Bytt ut det vanlige saltet med mineralsalt, som Seltin eller Lo-salt.

- Bruk olje eller usaltet margarin fremfor smør i matlagingen.

- Unngå halv- og helfabrikert mat. Bruk heller ferske varer.

- Dampkok maten.

- Lag maten med ovnsbaking, ovnssteking eller i mikrobølgeovn. Da bevares mange viktige mineraler, og du trenger ikke salte ekstra.

- Lag supper og gryteretter fra bunnen av.

- Vann ut spesielt salte varer.

- Trim av deg saltet.

 

Mozon, 26.12.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer