Salgsvarer kan gi hodebry

Betal med kredittkort – eller la være å handle i det hele tatt.

Det er forskjell på salg og salg, det vil si på salg og opphørssalg. Det fikk en kunde nylig erfare da hun kjøpte nye vintersko med 30 prosent avslag.

Etter at to ulike par i samme modell gikk i stykker etter kort tid, så ikke kunden noen annen råd enn å prøve å få pengene tilbake. Å motta et tredje par sko, som antakelig ville ha nøyaktig samme produksjonsfeil, var ikke interessant.

Salgsvarer kan selvsagt byttes som andre varer dersom varen er ødelagt eller har feil eller mangler. Det var bare én hake: Dette var et opphørssalg.

Det eneste tilbudet kunden fikk fra butikken, var å velge seg noe annet, fra det nå sterkt utplukkede vareutvalget, til samme pris.

>>> Ikke la deg lure av salgsplakater

Har sitt på det tørre

Forbrukere som handler på opphørssalg, mister altså muligheten til å reklamere.

Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet gjør oppmerksom på forskjellene mellom et vanlig salg og et opphørssalg. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet gjør oppmerksom på forskjellene mellom et vanlig salg og et opphørssalg. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no Vis mer


– Hvis det er slik at butikken er konkurs, og den nå selger ut for å dekke regningene, så er det slik at et krav etter forbrukerkjøpsloven må gå gjennom loven, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Konkursloven har klare regler for hvem som skal dekke tapet sitt når noen går konkurs.

– Først skal de ansatte og staten ha pengene sine, og så kommer det en brøk etter hvor mye butikken skylder de forskjellige. En forbruker som har kjøpt sko på tilbud, har et så lavt krav at det vil ikke være penger igjen, forklarer Halsos.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemstillingen var for eksempel aktuell da PC-forhandleren Nettopp24 gikk konkurs tidligere i år.

En logikk i det hele?

Selv om det føles surt å sitte igjen med en ødelagt vare, er det som Halsos påpeker, vanskelig å gå tilbake til en butikk som ikke eksisterer.

– Forbrukeren er ikke like godt sikret. Til gjengjeld har man gjerne fått en god pris, sier Halsos.

Det er imidlertid mulig å prøve kravet direkte mot forhandleren.

– Etter forbrukerkjøpsloven kan du gå på leddet bak, det vil si der butikken har kjøpt varen, men i disse dager kan det være en fabrikk i Kina, sier Halsos.

Betal med kredittkort!

Har du likevel lyst til å handle på opphørssalg, eller er du i tvil om det er snakk om et opphørssalg, så betal med kredittkort, blir DinSides oppfordring.

Det er nemlig slik at hvis du har kjøpt varen på kreditt, så kan du gå til kredittkortselskapet ved reklamasjoner.

>>> Dine rettigheter med Visa og MasterCard