Natthandel på nett

Salgsøkning på 140 % om natta

Det er noen varegrupper som får en betydelig oppsving på nett om natta, mens andre får et salgsfall.

LYS I MØRKET: Det er unge menn som handler mest på nett mellom klokka 00 og 06, men hva handler de? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
LYS I MØRKET: Det er unge menn som handler mest på nett mellom klokka 00 og 06, men hva handler de? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Selv om det er langt færre som netthandler etter midnatt, er det enkelte varekategorier som utgjør en større andel av totalsalget enn på dagtid.

Enkeltkjøpene er også i snitt langt dyrere på natten.

Dette kommer fram i en ny undersøkelse Klarna har gjennomført.

- Vi ser en særlig økning innen varekategoriene erotisk leketøy, tobakk, mat og drikke. Andelen disse kategoriene har av totalsalget er betraktelig høyere på nattestid i forhold til resten av døgnet, sier markedsdirektør Thomas Elvestad i Klarna Norge.

VARSEL: Er det et spesielt produkt du ønsker deg, som muligens kommer på tilbud? Da er dette et godt tips! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Øker med 140 prosent!

Salget av sexleketøy øker faktisk med neste 140 prosent om natta, og det er et godt stykke ned til nummer to og tre på topplista: Mat og drikke øker med 67 prosent om natta, mens salg av klær og sko øker med 30 prosent sammenlignet med dagtidssalget.

- Snuskjøp på nett er blitt veldig stort. Bestilling av godteri og annen type mat, som matkasser og lignende, utgjør også en større andel av netthandelen totalt om natta, sier Elvestad.

I andre enden av lista, altså oversikten over varesalget via nett som faller mest om natta, finner vi varer innen hus og hjem (-24 prosent), barneprodukter (-18 prosent) og sports- og fritidsutstyr (-10 prosent).

Menn handler mest

Klarnas tall viser videre at kjøp mellom midnatt og klokken seks om morgenen har økt kraftig det siste året.

Det er spesielt aldersgruppen 18 til 25 år som handler mest om natta, og da i særlig grad menn, som er de ivrigste nattnetthandlerne.

- Økt netthandelen på nattestid henger nok først og fremst sammen med generelt mer netthandel fra mobilen. Med mobilen kan du handle uansett om du ligger i sengen eller sitter i sofaen og ser på TV, sier Elvestad.

Vi har ikke undersøkt hvorfor så mange handler midt på natten, men det kan henge sammen med at flere har tid til overs på denne tiden av døgnet, legger han til.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!