Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Salget har startet

I år er det ekstra gode muligheter for julekupp.

Finanskrise eller ikke, nå averterer mange butikker med salg - lenge før jul.

- Vi har et ganske tvetydig bilde av situasjonen. Noen bransjer melder om at salget går relativt greit, mens andre har større problemer. Forhandlere av byggevarer, møbler og elektronikk er nok de som har merket det hardest foreløpig, sier informasjonssjef i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) Jarle Hammerstad til DinSide.

Nytt salgstriks: Dumper boligprisene

Han sier at situasjonen er krevende og at mange av medlemsbedriftene planlegger nedbemmaning akkurat nå.

Vil vi kunne få desembersalg i stedet for januarsalg i år?

- Ja, du kan nok finne eksempler på dette. Vi har jo hatt en ganske dårlig høst med kraftig nedgang i veksten. Noen vil kanskje forsøke å lokke sine kunder med tilbud også før jul, sier Hammerstad.

Store prisforskjeller på vintervarene

Nedsatt sportsutstyr

Ellos.no er en av butikkene som kjører vintersalg nå. (Faksimile: Ellos.no)
Ellos.no er en av butikkene som kjører vintersalg nå. (Faksimile: Ellos.no) Vis mer

DinSide har definitivt funnet eksempler på dette, selv om ikke alle skylder på finanskrisen. G-sport har akkurat sendt ut en tilbudsavis til potensielle kunder i østlandsområdet. De averterer med 30-50 prosent rabatt på en rekke av årets modeller.

- Det er sånn at vi foreløpig ikke har merket noe til finanskrisen i G-sportkjeden. Med dårligere råd blir folk mer opptatt av de nære ting som hytteturer og fjellturer, og da kommer de gjerne innom våre butikker. Men det kan hende vi kommer til å merke det på de dyreste skipakkene - og på sykler til våren, sier Henning Eriksen, kjededirektør i G-Sport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge VG skal G-sportkjeden også ha dumpet prisene på blant annet ski og snøbrett med hele 80 prosent. Også på kjøpesentre reklameres det nå med førjulssalg, ifølge avisen.

Les også: Dumpet prisen på mini-PC

Julehandel som i fjor

HSH anslår at det vil bli handlet for om lag 45 milliarder kroner i desember. Det er omtrent det samme som i fjor.

Meromsetningen i desember i forholdet til gjennomsnittet i årets elleve øvrige måneder kan tas som en indikasjon på julehandelen. HSH anslår at denne vil utgjøre om lag 12,1 milliarder kroner.

Ifølge HSH vil hver nordmann i gjennomsnitt bruke omlag 2.550 kroner. Dette er om lag 2 prosent mer enn i fjor.

Du kan bli ferdig med julegavene i kveld!