Saksøk gårdeieren

STJERNESMELL: Har du skadet deg på glatte fortauer i bykjernen, eller har bilen din fått en isklump i taket? Vi viser deg triksene som kan gi deg økonomisk dekning av skadene.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ikke bare er vinteren mørk og trist, snø og is utgjør også en betydelig risiko for personer og eiendeler.

Både gårdeier og det offentlige kan ha ansvar

I utgangspunktet er det offentlige etater som er ansvarlig for strøing og brøyting av kommunale gater, veier og fortau, samt gang- og sykkelveier.

Men som vi alle vet: Det er ofte ekstremt glatt i vinterlandet Norge.

Advokat Ragnar Wiik
Advokat Ragnar Wiik Vis mer

Det betyr at du må innrette deg selv etter forholdene.

Dersom uhellet skulle være ute, kan det likevel hende at du kan få dekket økonomiske tap, sier advokat Ragnar Wiik til DinSide.

- I tillegg til erstatningsansvar som følge av feil fra offentlige etater, kan også landets ulike politivedtekter gi kjøtt på beina til et erstatningskrav. Det er likevel visse vilkår som må være oppfylt, påpeker Wiik.

Politivedtektene i de ulike kommunene pålegger gårdeiere flere plikter. I Oslo indre by er det for eksempel gårdeieren som er ansvarlig for å holde fortauet utenfor sin eiendom fritt for snø og is.

Illustrasjoner: Anne Angelshaug.
Illustrasjoner: Anne Angelshaug. Vis mer

Er det fare for ras av snø og is fra hustaket skal gårdeieren også sette opp avvisere som tydelig viser at ferdsel på fortauet er forbundet med fare eller ulempe. Eieren plikter også å rydde taket for snø eller is, slik at ras unngås.

Skade på person

Faller du og slår deg er det typiske resultatet bruddskader, eller ødelagte klær og andre gjenstander. Politivedtektene kan altså komme deg til unnsetning, men det må nok sies at det skal en del til.

I vinterlandet Norge er det nemlig påregnelig at det blir glatt om vinteren. Det er dermed kun der gårdeieren er å bebreide at du vil kunne nå fram med et erstatningskrav.

Trykk her for å se hva som skal til for å få erstatning.

Her finner du typiske skadetilfeller på bilen, og tips om hvor erstatningskravet skal sendes.