Safran: Et av de dyreste krydderne i butikkhylla

Men hvilken type bør du velge, og hvor mye bør du egentlig betale?

<b>"FOLKE"-SAFRAN:</B> Den vanligste safrantypen i Norge er fra Hindu og finnes i de aller fleste dagligvarebutikker. Den fås både som malt og som safran-tråder, så les nøye hva som står på pakken. Foto: Zryan Amin
"FOLKE"-SAFRAN: Den vanligste safrantypen i Norge er fra Hindu og finnes i de aller fleste dagligvarebutikker. Den fås både som malt og som safran-tråder, så les nøye hva som står på pakken. Foto: Zryan Amin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av: Zryan Amin/NKH. Skal du lage lussekatter til Lucia-dagen? Da gjelder det å vite hvilken type du bør velge, og hva prisnivået ligger på.

For å gi deg en hjelpende hånd har vi sammenlignet prisene i de største dagligvarebutikkene i Oslo, og snakket med mesterkokken Arne Brimi.

Og som du kanskje gjettet: Det viser seg at det er stor forskjell i både pris og kvalitet.

- Kjøp safrantråder

Noe av det første du vil merke i butikken er at det skilles mellom safranpulver og safrantråder.

Og her er ekspertens råd krystallklart:

LUSSEKATTER: Safransduftende lussekatter fyller snart norske hjem! Foto: Zryan Amin
LUSSEKATTER: Safransduftende lussekatter fyller snart norske hjem! Foto: Zryan Amin Vis mer


- Safranpulver er lureri, fordi det kan være blandet ut, sier den kjente TV-kokken Arne Brimi til Dinside. Det unngår du hvis du kjøper safrantråder. Det er trådene som er ekte safran, og dermed av mye bedre kvalitet.

Ikke trenger du mye heller:

- Ett gram er det som skal til for å få gode lussekatter, avslutter Brimi.

Hva koster safran i Oslo?
Butikk:Pris
Per gram
Coop94,-
Storcash69,-
Meny (NB: pulver)69,-
Jacobs55,30,-
Kiwi53,20-
Spar52,60-
Grønlands Torg
Frukt & Grønt
39,90-
NB: Prisene er innhentet mellom 22-24 november 2015.
Merk deg at Bunnpris og Rema1000 ikke hadde safran i sitt sortimentet da vi sjekket prisene.Tabellen viser prisen på Oslo-butikkenes billigste safrantyper, og kanskje ikke helt overraskende finner vi den beste prisen på Grønlands Torg.

Der fikk vi ett gram med hele safrantråder (fra Spania) til 39.90, mens den dyreste safranen er fra Meny og Storcash med nesten dobbelt så høy pris.

Butikkene har ikke bare forskjell i pris, men også forskjell på utvalget.

De fleste butikker har en eller to typer safran å velge mellom, men i motsatt ende finner vi Jacobs: De har hele fem forskjellige typer safran, og gir deg altså flest valgmuligheter. Jacobs tilbyr også to eksklusive typer der den dyreste koster over 200 kroner per gram.

Da vi tar kontakt med Meny mener de at de også har fem typer, men i vår testbutikk var det altså bare to typer, og de ansatte var heller ikke kjent med flere. Utvalget vil med andre ord variere fra sted til sted.

VELG TRÅD-VARIANTEN: Selv om du skal bake lussekatter til Lucia er det smart å velge riktig.  Foto: Zryan Amin
VELG TRÅD-VARIANTEN: Selv om du skal bake lussekatter til Lucia er det smart å velge riktig. Foto: Zryan Amin Vis mer


Hvorfor er safran så dyrt?


Kiloprisen på safran kan fort ligge mellom 50.000 og 100.000 kroner.

Safran kommer fra krokusblomsten som dyrkes ved middelhavet og i Midtøsten, og siden safrantrådene må plukkes for hånd går det omtrent 150.000 krokuser for å få et kilo safran.

Til tross for dette, produseres det omtrent 300 tonn safran hvert år.

Heldigvis må det lite til for å sette smak og farge på det som lages. Derfor er det viktig å tenke på at for store mengder kan være giftig, ifølge Urtekildens planteleksikon.

Hva bruker man safran til?

Safran brukes ikke bare til jul og lussekatter, men også resten av året i andre retter. Det er blant annet en hovedingrediens i paella og bouillabaisse. Safran piffer opp risen i både farge og smak, og her i Norden bruker vi safran til forskjellige sauser og supper.

Her er tips på safranretter!

Denne artikkelen er laget av Zryan Amin, journaliststudent ved NKH