Sædceller gjør deg lykkelig!

I en ny undersøkelse av par som bruker kondom og par som ikke bruker kondom under samleie, fant forskere at sædceller virker antidepressivt på kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sædceller gjør deg lykkelig!
I en ny undersøkelse av par som bruker kondom og par som ikke bruker kondom under samleie, fant forskere at sædceller virker antidepressivt på kvinnen.

Av Silje Stavik

Studien som er foretatt ved State University i New York, USA, viser at kvinner som var i direkte kontakt med sæd var mindre deprimert enn sine medsøstre som vanligvis brukte kondom under samleie. Forskerne antar at dette skyldes humørpåvirkelige hormoner i sædcellene som blir absorbert gjennom vagina.

Lederen bak forskerteamet Gordon Gallup, sier til fagtidsskriftet The Psychologist at han til tross for funnene absolutt ikke vil oppfordre kvinner til å slutte å bruke kondom.

Studien ble utført på 293 kvinnelige studenter delt inn i grupper etter hvor ofte partnerne deres brukte kondom og målte deretter hvor lykkelige de følte seg etter et standard spørreskjema (Beck Depression Inventory), for å måle humør og depresjoner. Personer som får mer enn 17 poeng blir kategorisert som moderat deprimert.

Mer deprimert uten sex
Forskerne fant at kvinner som hadde partnere som aldri brukte kondom i gjennomsnitt fikk 8 poeng på testen. De som hadde partnere som noen ganger brukte kondom fikk gjennomsnittlig 10.5, kvinner med partnere som vanligvis brukte kondom fikk i gjennomsnitt 15 poeng på testen og de som alltid brukte kondom fikk i gjennomsnitt 11.3. Kvinner som ikke hadde sex i det hele tatt fikk i gjennomsnitt 13.5 poeng på testen.

Et annet interessant funn var at jo lenger det hadde gått siden kvinnene hadde hatt sex, jo høyere scoret jentene som aldri eller kun en gang i blant brukte kondom med partner på testen. Hos kvinnene som vanligvis brukte kondom med partner, hadde intervallene mellom hvert samleie ingen innvirkning på humøret.

Studerer videre på 700 kvinner
Forskerne fant også i sin undersøkelse at depressive symptomer og selvmordsforsøk var vanligere blant de kvinnene som vanligvis bruke kondom ved samleie. Resultatene av undersøkelsen vil bli publisert i tidsskiftet Archives of Sexual Behavior.

Gallup sier til New Scientist at hans forskerteam nå også sitter på upublisert data fra en større gruppe på 700 kvinner som bekrefter funnene i deres første studie.

Alternative forklaringer
Men er det vikelig sæden som påvirker kvinnens humør? Forskere har sett etter alternative forklaringer som for eksempel at kvinner som ikke bruker kondom tar p-piller, hvor ofte de har sex, og hvorvidt personligheten avgjør hvorvidt du er en kondombruker eller ikke. Ingen av disse faktorene kan forklare funnene, sier forskerne.

Likevel er ikke funnene altfor overraskende da man vet at sæd inneholder hormoner som påvirker humøret, som testosteron, østrogen og forskjellige prostagladiner. Noen av disse hormonene har blitt funnet i kvinners blod kort tid etter at de har blitt eksponert for sædceller i skjeden.

tilrettelagt av tomas almås for mozon.no 04.07.02