Så smart er dyret du spiser

Visste du at sauer har klisterhjerne og at kuer er svært erotiske av seg?

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye tyder på at dyr er langt smartere enn mange av oss tror. Keith Kendrick er professor i nevrobiologi ved universitet i Cambridge, og han har forsket en del på dyrs hjernekapasitet.

Alzheimer-griser kan løse gåten

Han mener, ifølge Svenska Dagbladet, at vi helst ikke vil vite hvor smarte kyr, sauer og griser egentlig er.

- Likner på oss

- Alle disse artene er intelligente og ganske lik oss. De kommer ikke til å sitte og spille sjakk eller finne opp biler. Men vi må venne oss til tanken på at de er bevisste skapninger som kan huske andre individer fra langt tilbake. Det er også fullt mulig at de kan savne noen eller kjenne medlidenhet, sier Keith Kendrick.

Vil lage schizofren gris

Han vil imidlertid ikke gi svar på om han synes vi burde slutte å spise kjøtt.

- Alle må gjøre seg opp sin egen mening om det. Det viktigste for meg, er hvordan denne innsikten om dyrs følelsesliv påvirker måten vi behandler dem på. Om vi vet at dyr kan kjenne lidelse, hvilken betydning får det for hvordan vi aler dem opp, transporterer og slakter dem?

Sjekk hvor smart middagen din er:

Griser

De liker å spille tv-spill. I en test fikk griser spille et enkelt spill med joystick, der de ble belønnet med noe godt når de var flinke. De både skjønte og likte spillet.

Griser kan også planlegge fram i tid, og gjemme mat for andre. De kan lære seg å regulere romtempereatur og belysning, huske egenskaper hos 30 andre griser og kjenne sin plass i hierarkiet.

Kyr

I et eksperiment ble det festet elektroder på hodet til kuer, og det ble registert at de ble glade når de ble stilt overfor intellektuelle utfordringer.

De har sterke vennskapsbånd med to til fire andre kuer, som de også liker best å være sammen med. De kan ha fiender i hopetall.

Kuer kan kjenne lykke, smerte, redsel og uroe seg for framtiden. De er dessuten veldig erotiske.

Sauer

De kan kjenne glede, redsel, lykke og savn. De har livslange vennskapsbånd og kan løpe bort for å hilse på mennesker de har møtt og likt for flere år siden.

Ved hjelp av syn, hørsel og duft kan de lese andre individers følelser. De liker glade mennesker og trekker seg unna sure personer. Sauehjernen og menneskehjernen fungerer på samme måte når det gjelder å bevisst kjenne igjen omgivelsene.

Sauer har dessuten svært god hukommelse. To år etter at sauer i en test ble vist bilder av andre, da ukjente sauer, kunne de huske mer enn 50 ansikter.

Keith Kendrik har gjort to større studier på dette med dyr, ansiktsgjenkjennelse og følelser.

Her kan du lese hele den første studien og her kan du lese hele den andre studien.

Kuer, hester og geiter er trolig like gode som sauer til å gjenkjenne ansikter, ifølge professor Kendrick.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!