IKKE-RØYKER? Styr unna røykere. Passiv røyking irriterer lungene mer enn du tror. Foto: Colourbox.com
IKKE-RØYKER? Styr unna røykere. Passiv røyking irriterer lungene mer enn du tror. Foto: Colourbox.comVis mer

Så skadelig er passiv røyking

Kan føre til en unormal genaktivitet i cellene.

Det har lenge vært kjent at røyking er skadelig - både for vedkommende som røyker og for omgivelsene.

De fleste er i dag klar over helserisikoene ved passiv røyking, som skjer når ikke-røykere puster inn sigarettosen til røykere som befinner seg i det samme rommet. Selv lukta er skadelig.

Nå viser nok en undersøkelse at du har godt grunn til å rømme rommet når noen tenner en sigarett. Bare en liten menge røyk kan nemlig være helseskadelig, ifølge CNN Health

Les også: Nok en grunn til å unngå passiv røyking

Målte nikotinnivå

- Å være eksponert for sigarettrøyk er ikke bra for deg, noe lungene dine vet, og det er nettopp de cellene som er sentrale for sykdommen, sier Ronald Crystal, lege ved Weill Cornell Medical College.

Crystal og forskerne tok urinprøver fra 121 deltakere for å finne ut hvor mye folk hadde blitt eksponert av sigarettrøyk. Dette gjorde de ved å måle nikotinnivået og avfallstoffer.

Testen fikk dem til å klassifisere deltakerne som aktive røykere, ikke-røykere og folk som var lite eksponert.

Deretter tok forskerne en liten celleprøve av deltakernes luftveier. Her er epitelcellene, som er grunnleggende for sykdommer relatert til røyking. Lungekreft er en av disse.

Les også: Vil totalforby røyking i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unormal genaktivitet

Resultatene viste at selv svært lav eksponering for sigarettrøyk medførte en unormal genaktivitet i cellene. Selv om folk sa at de ikke røykte eller bare røykte av og til, fant de spor hos vedkommende.

Crystal mener lungecellene dine blir stresset av røyk, uansett hvor lite røyk det er.

Forskerne er ennå ikke sikre på om disse forandringene i genene kan snus. Andre studier har nemlig vist at genene til aktive røykere muligens ikke vil bli normalisert etter at de har sluttet.