Slik skal tannbørsten din ikke se ut. I alle fall ikke hvis den skal inn i munnen.
Slik skal tannbørsten din ikke se ut. I alle fall ikke hvis den skal inn i munnen.Vis mer

Så sjelden bytter nordmenn tannbørste

Sjekk hvem som er tregest.

Nordmenn bruker samme tannbørste i et halvt år. Det viser tall fra markedsanalysebyrået AC Nielsen, ifølge et presseskriv fra tannbørsteprodusenten Jordan.

Tar du godt vare på tennene dine? Test her!

Verst er folk i Østfold, Akershus, Hedmark og Oppland, hvor samme tannbørste brukes i gjennomsnitt 179 dager i strekk før den byttes ut.

Bytt børster med «punkesveis»

Produsentene sier du skal skifte tannbørste hver tredje måned, men det er pusseteknikken din som avgjør hvor fort den slites. Er den pjuskete og mister bust er den helt klart moden for utskiftning.

Tannkosten er en bakteriebombe

Hvor ofte skifter du tannbørste? (Avsluttet)
Hver tredje måned(47%) 420
Hver måned(20%) 175
Hvert halvår(17%) 150
Hvert år(9%) 77
Like ofte som Klabb og Babb - hvert 8. år(8%) 73
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Selv om vi daglig begår flere tannsynder, er nordmenns tannhelse er generelt ikke verst. Andelen 18-åringer som aldri har hatt hull i tennene har økt betydelig siden midten av 1980-tallet. I 1985 var kun 1 av 100 kariesfrie, mens andelen var økt til 16 prosent i 2008.

DinSide tester tannkrem. Hvilken gir hvitest tenner?

Helt rosenrød er situasjonen imidlertid ikke. Blant annet rapporteres det fra Forsvaret at omkring 10 prosent av rekruttene har relativt mye hull, og at det årlig må dimitteres 10-12 rekrutter på grunn av dårlig tannhelse.

Slik får du null hull

- Det mest elementære du må gjøre for tannhelsen din er å pusse tennene regelmessig. I tillegg til tannpuss ser vi også at tilskudd av fluor som tabletter eller skyllevann har hatt en stor betydning for tannhelsen, forteller tannlege Kaare Mathiesen på Lommelegen.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk tanntråd:
- Vi tror også at du kan få stor gevinst av å bruke tanntråd, og der er det nok mange som slurver, sier Mathiesen.

Elektrisk kan være smart:

Reklamen lover ofte at elektriske tannbørster gir bedre tannhelse. Og det virker som ganske riktig, ifølge Mathiesen. Han får god tilbakemelding på elektriske tannbørster fra sin tannpleier som forteller at børstene både ser ut til å gi bedre resultater og være mer motiverende enn vanlige tannbørster.

Type tannkrem er uvesentlig:
Han er derimot ikke like begeistret for de mange forskjellige tannpastareklamene som lover sunnere tenner.

- En ting er sikkert - at god tannhelse handler ikke om hvilken tannkrem du velger. Dersom du pusser tennene riktig får du gode resultater selv med bare vann og fluor.

- Jeg er altså slett ikke motstander av tannkrem, men at ett produkt skal være så mye bedre enn et annet produkt, er jeg svært skeptisk til. For eksempel: Dersom en tannkrem virkelig var i stand til å ta knekken på tannsten, ville den jo fått unison applaus i fagmiljøet. Dessverre er det en del udokumenterte påstander blant disse leverandørene, sier Kaare Mathiesen.