Sa opp jobben iført Liverpool-tøfler

- Nå bruker jeg min bipolare lidelse som en ressurs, og har hatt mitt beste år på jobben noensinne, sier Stig Mass Andersen

<b>SUPERSTJERNE:</b> Stig Andersen trodde han var superstjerne og sa opp jobben som kundekonsulent i SEB. I virkeligheten er han bipolar og trengte behandling for sin lidelse. Nå velger han å se på sykdommen som en ressurs og har hatt sitt beste år på jobben noensinne. I tillegg jobber han med prosjektet Bipolar Superstar på si.  Foto: KRISTIN AAFLØY OPDAN
SUPERSTJERNE: Stig Andersen trodde han var superstjerne og sa opp jobben som kundekonsulent i SEB. I virkeligheten er han bipolar og trengte behandling for sin lidelse. Nå velger han å se på sykdommen som en ressurs og har hatt sitt beste år på jobben noensinne. I tillegg jobber han med prosjektet Bipolar Superstar på si. Foto: KRISTIN AAFLØY OPDAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sommerkveld i 2011 står Stig Mass Andersen og slår takten på rekkverket utenfor Telenor Arena. Instrumentet er noen stokker han har funnet på området. Scenearbeiderne kommer og spør hva han holder på med.

- Jeg skal spille her i kveld. Det er meg dere rigger scenen til, svarer han.

Stig Mass Andersen tror han er artist med platekontrakt og en stor spillejobb foran seg. I virkeligheten er han innlagt på Lovisenberg Sykehus og er til behandling for sin bipolare lidelse.

Les også: Disse NAV-brukerne mister støtten

Sa opp jobben på rim

Andersen har vært til psykiatrisk behandling i to omganger, i henholdsvis 2009 og 2011. Første gangen han ble syk sa han opp jobben på rim, iført Liverpool-tøfler.

Heldigvis godtok ikke daværende sjef oppsigelsen, men det tok tid før Andersen bestemte seg for at det var riktig å komme tilbake.


- Jeg hadde sagt opp jobben foran kollegene mine i åpent kontorlandskap. Jeg hadde driti meg ut, og var flau for å komme tilbake, forteller han.

Andersen forteller at det første møtet med jobben etter sykdommen ble tøft. Bare det å komme seg på bussen var en stor påkjenning. Returen til arbeidsplassen ble gradvis, og i begynnelsen jobbet han bare to timer i uka.

- I begynnelsen var arbeidsoppgaven å tørre og være på jobb, forklarer han.

Deltidsansatt? Nå kan du ha krav på full stilling

Måtte finne løsningen sammen

VIKTIG STØTTE: Samspillet med Stig Andersen og daværende sjef, Helge Midttun, var avgjørende for hvor bra returen til jobben har vært for førstnevnte.  Foto: PRIVAT
VIKTIG STØTTE: Samspillet med Stig Andersen og daværende sjef, Helge Midttun, var avgjørende for hvor bra returen til jobben har vært for førstnevnte. Foto: PRIVAT Vis mer


Andersen forteller at daværende sjef, Helge Midttun, hadde mye kontakt med familien underveis i behandlingen. Måten de to jobbet sammen på etter behandlingen, var avgjørende for at Andersen klarte å komme tilbake i jobb.

- Jeg har aldri hjulpet noen tilbake fra psykisk sykdom. Dette er noe vi må finne en løsning på sammen, uttalte Midttun den gang.

Åpenhet var et viktig stikkord i rehabiliteringsprosessen. Andersen kaller det «ærlighet med omtanke». Det var viktig at sannheten ikke ble pakket inn. Det skulle fortsatt være rom for å gi konstruktive tilbakemeldinger, selv om Andersen hadde vært til behandling.

Veien tilbake til jobb ble en nyttig erfaring for både leder og ansatt. For Midttun var denne opplevelsen i høyeste grad lederutvikling i praksis.

På jobbjakt? Disse fikk #drømmejobben i sosiale medier

Har hatt sitt beste år på jobben

2013 ble et godt år både profesjonelt og personlig for Andersen. Han forteller at han har lært seg noen strategier for å takle hverdagen bedre.

Han er kundekonsulent i SEB og bistår kunder som har utstedt et kredittkort fra selskapet. Selv mener han at han har blitt en bedre kundekonsulent på bakgrunn av sine personlige erfaringer.

- I fjor hadde jeg min beste serviceleveranse noensinne. Det viser at det var riktig av jobben å satse på meg selv om jeg har vært syk, uttaler Andersen.

GOD TONE Stig Andersen har en god dialog med lederen sin, Lin Mathisen. De er enige om at åpenhet og fokus er viktig i arbeidshverdagen.  Foto: TUVA MOFLAG
GOD TONE Stig Andersen har en god dialog med lederen sin, Lin Mathisen. De er enige om at åpenhet og fokus er viktig i arbeidshverdagen. Foto: TUVA MOFLAG Vis mer


Den nye lederen hans, Lin Mathisen, synes arbeidshverdagen fungerer godt. Hun har også gitt Andersen mer ansvar, blant annet gjennom oppfølging av de nyansatte i avdelingen.

- Som leder må jeg ha et ekstra øye for de signalene Stig sender. Ellers er vi opptatt av han ikke skal få noe særbehandling fordi han har vært syk. Jeg har månedlige oppfølgingssamtaler med Stig, men det har jeg med de andre ansatte på avdelingen også, sier hun.

Les også: Astrid driver millionbedrift fra kafé

Bruker bipolariteten som en ressurs

Andersen er opptatt av hvordan han skal bruke bipolariteten sin som en ressurs, og ikke et hinder. På jobben betyr det blant annet at han tør å skille seg litt mer ut enn han gjorde tidligere.

- Før la jeg mer bånd på meg selv. Nå tør jeg å være friere, forteller han.

Andersen trekker frem interne konkurranser mot andre konsulenter som eksempel. Her kunne straffen for taperen være å henge opp bilde av seg selv i heisen med teksten «jeg har tapt» under.

- På kickoff med jobben tidligere i år spilte jeg tre egne låter under middagen. Slike påfunn bidrar positivt, men er noe jeg aldri hadde turt å gjøre før, sier Andersen.

Jobber med eget prosjekt på si

Andersen jobber som kundekonsulent fire dager i uken. Den siste dagen bruker han til å jobbe med et eget prosjekt. Gjennom bloggen Bipolar Superstar, foredrag, Twitter og Facebook bidrar han til mer åpenhet om psykiske lidelser.

- Gjennom prosjektet er jeg opptatt av å formidle hvor viktig åpenhet er, og jeg ønsker å bidra til at flere våger å velge åpenhet i arbeidslivet, sier han.

Prosjektet tar ganske mye tid. Både Mathisen og Andersen selv er bevisste på at hos SEB er det jobben som gjelder, mens prosjektet er noe han skal håndtere på fritiden og fridagen sin. Tilstedeværelse i enhver situasjon er noe Andersen har blitt mye mer bevisst på.

Klarer du å konsentrere deg? De fleste klarer bare 18-25 minutter

Råd til deg som skal tilbake i jobb

Å komme tilbake på jobb etter behandling for en psykisk lidelse har vært en tøff og vanskelig prosess for Andersen. Men han klarte det - og han deler sine råd om hva som bør være på plass for å til en vellykket retur.

Gode erfaringer å lære av:

  • Vær åpen om sykdommen din med leder og kolleger, og vær deg selv.
  • Bruk «ærlighet med omtanke» i kommunikasjon med leder. Det hjelper ikke å pakke inn sannheten selv om man har vært syk, man har like stort behov for rake og konstruktive tilbakemelding.
  • Vær ydmyk, og se egne begrensninger i begynnelsen. Det tar tid å komme tilbake.
  • Viktig at arbeidsgiver stiller seg bak, og gir den ansatte tid og rom til å komme tilbake.
  • Leder må sette av tid til ekstra oppfølging til å begynne med.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!