Så mye tjente naboen i 2006

Det er ingen grunn til å lure lenger, nå kan du få visshet: Så mye tjente naboen.>> Gå rett til DinSides skattesøk

Nå er skattetallene her! Natt til fredag ble skattetallene lagt ut på Skatteetaten.no.

Vår eminente IT- og utviklingsavdeling har jobbet på spreng, og vi er stolte over å kunne presentere DinSide Økonomis mest fleksible skattesøk hittil:

Her er DinSides skattesøk

Der du før måtte indikere både fornavn- og etternavn, samt sted eller alder for å kunne søke, er det her nok å fylle inn bare ett kriterium. Dette gjelder for øvrig for enkelte av de andre skattesøkene som er tilgjengelig.

Vår unike nysgjerrigperkalkulator hjelper deg å tolke tallene.

Se også tips nederst i artikkelen om hvordan du får mest mulig ut av søket vårt.

Skattetallenes tale

Det er ikke alle som vil innrømme det - men de fleste er ganske nysgjerrige på andres inntekt og formue. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com Foto:  istock Matthew Scherf
Det er ikke alle som vil innrømme det - men de fleste er ganske nysgjerrige på andres inntekt og formue. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com Foto: istock Matthew Scherf Vis mer


I løpet av dagen kommer store deler av norske medier til å være viet nordmenns inntekt, formue - og bidrag til skattekassen.

Dette er, for å si det mildt, litt unøyaktig, for tallene sier fint lite om hva vi egentlig tjener. Det er for eksempel kun skattbar inntekt som opplyses - etter fradrag, så for de fleste vil det være en feilmargin på rundt 100.000 kroner.

Dette sier ligningstallene

Skattebetalerforeningen advarer mot grafsing i folks privatøkonomi når skattelistene legges ut fredag, og oppfordrer til at man tar med i betraktningen at skattelistene ikke forteller den hele og fulle sannhet, ifølge NTB.

- Hva den enkelte skattyter tjener og betaler i skatt, er utelukkende et forhold mellom skattebetaler og skatteetaten. Dette er ikke en sak for naboer eller andre nysgjerrige tredjepersoner, sier administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Jon H. Stordrange.

Hvem er rikest i landet her?

Skattetallene gir en pekepinn på hvor formuende vi er i landet, men feilmarginene er store. For å få et mer korrekt bilde av de reelle tallene må man vite mer om personenes økonomiske situasjon - for eksempel: Hvor stort lån har de, og hvor mye er boligen deres verdt?

DinSides Nysgjerrigperkalkulator hjelper deg å tolke skattetallene.

I tillegg til å fylle inn opplysninger fra skattesøket (inntekt og formue) må du selv fylle inn anslag over hvor mye du tror vedkommende har i gjeld, og hvor mye boligen deres er verdt. Kalkulatoren gir deg så et educated guess - en intelligent gjetning om hvor mye personen faktisk tjener.

Du kan jo prøve på deg selv, og se hvor godt det stemmer.

Tips til søket:

Vårt nye skattesøk gir deg anledning til å søke etter følgende kriterier:

  • Navn
  • Fylke
  • Kommune
  • Fødselsår
  • Postnummer
For alle søkekriteriene vil du få opp snittverdier for ditt søk - samt topp 50-lister.

Der du før måtte indikere både fornavn- og etternavn, samt sted og alder for å få opp en liste, er det nå nok å fylle inn bare ett kriterium.

Du kan i tillegg kombinere søkene; for eksempel fødselsår og fylke: Hva er snittlønnen til alle som ble født i 1965, bosatt i Akershus? Eller være enda mer spesifikt: Hva tjener 1983-kullet som bor på Majorstua i Oslo?

DinSides skattesøk

- og til slutt: For å få litt hjelp til å tolke tallene: DinSides Nysgjerrigperkalkulator.