Så mye tjente naboen i 2006

Det er ingen grunn til å lure lenger, nå kan du få visshet: Så mye tjente naboen.>> Gå rett til DinSides skattesøk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er skattetallene her! Natt til fredag ble skattetallene lagt ut på Skatteetaten.no.

Vår eminente IT- og utviklingsavdeling har jobbet på spreng, og vi er stolte over å kunne presentere DinSide Økonomis mest fleksible skattesøk hittil:

Her er DinSides skattesøk

Der du før måtte indikere både fornavn- og etternavn, samt sted eller alder for å kunne søke, er det her nok å fylle inn bare ett kriterium. Dette gjelder for øvrig for enkelte av de andre skattesøkene som er tilgjengelig.

Vår unike nysgjerrigperkalkulator hjelper deg å tolke tallene.

Se også tips nederst i artikkelen om hvordan du får mest mulig ut av søket vårt.

Skattetallenes tale

Det er ikke alle som vil innrømme det - men de fleste er ganske nysgjerrige på andres inntekt og formue. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com Foto:  istock Matthew Scherf
Det er ikke alle som vil innrømme det - men de fleste er ganske nysgjerrige på andres inntekt og formue. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com Foto: istock Matthew Scherf Vis mer


I løpet av dagen kommer store deler av norske medier til å være viet nordmenns inntekt, formue - og bidrag til skattekassen.

Dette er, for å si det mildt, litt unøyaktig, for tallene sier fint lite om hva vi egentlig tjener. Det er for eksempel kun skattbar inntekt som opplyses - etter fradrag, så for de fleste vil det være en feilmargin på rundt 100.000 kroner.

Dette sier ligningstallene

Skattebetalerforeningen advarer mot grafsing i folks privatøkonomi når skattelistene legges ut fredag, og oppfordrer til at man tar med i betraktningen at skattelistene ikke forteller den hele og fulle sannhet, ifølge NTB.

- Hva den enkelte skattyter tjener og betaler i skatt, er utelukkende et forhold mellom skattebetaler og skatteetaten. Dette er ikke en sak for naboer eller andre nysgjerrige tredjepersoner, sier administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Jon H. Stordrange.

Hvem er rikest i landet her?

Skattetallene gir en pekepinn på hvor formuende vi er i landet, men feilmarginene er store. For å få et mer korrekt bilde av de reelle tallene må man vite mer om personenes økonomiske situasjon - for eksempel: Hvor stort lån har de, og hvor mye er boligen deres verdt?

DinSides Nysgjerrigperkalkulator hjelper deg å tolke skattetallene.

I tillegg til å fylle inn opplysninger fra skattesøket (inntekt og formue) må du selv fylle inn anslag over hvor mye du tror vedkommende har i gjeld, og hvor mye boligen deres er verdt. Kalkulatoren gir deg så et educated guess - en intelligent gjetning om hvor mye personen faktisk tjener.

Du kan jo prøve på deg selv, og se hvor godt det stemmer.

Tips til søket:

Vårt nye skattesøk gir deg anledning til å søke etter følgende kriterier:

  • Navn
  • Fylke
  • Kommune
  • Fødselsår
  • Postnummer
For alle søkekriteriene vil du få opp snittverdier for ditt søk - samt topp 50-lister.

Der du før måtte indikere både fornavn- og etternavn, samt sted og alder for å få opp en liste, er det nå nok å fylle inn bare ett kriterium.

Du kan i tillegg kombinere søkene; for eksempel fødselsår og fylke: Hva er snittlønnen til alle som ble født i 1965, bosatt i Akershus? Eller være enda mer spesifikt: Hva tjener 1983-kullet som bor på Majorstua i Oslo?

DinSides skattesøk

- og til slutt: For å få litt hjelp til å tolke tallene: DinSides Nysgjerrigperkalkulator.