Så mye sparer du på å gjøre det selv

Er livet ditt virkelig for kort til å rive ost?

<B>FERDIGREVET:</B> Enklere, men dyrere. Foto: Anne Ross Solberg
FERDIGREVET: Enklere, men dyrere. Foto: Anne Ross Solberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en hektisk hverdag er det fristende å velge de mest lettvinte løsningene: Ferdigrevet, ferdighakket og ferdigmost. Men lar du matprodusentene gjøre jobben for deg må du også betale for det.

Hvor mye sparer du egentlig på å gjøre jobben selv? DinSide har sjekket.

Ferdigrevet ost

Ferdigrevet Jarlsberg koster 37,20 for 200 gram. Vanlig Jarlsberg koster 114,90 per kilo, det vil si 23 kroner for 200 gram.

Du sparer altså 14 kroner på å rive osten selv.

Kjører du taco hver fredag, kan du spare 728 kroner i året på å rive osten selv i stedet for å kjøpe ferdigrevet.

Hvis det å rive ost er det kjedeligste du vet, eller du er redd for å raspe fingertuppene i samme slengen, finnes det alternativer til det vanlige rivjernet. Ulike kjøkkenmaskiner med raspefunksjon er spesielt praktisk om du skal rive store mengder ost.

Om du likevel sverger til ferdigrevet: Vær oppmerksom på at ikke alt som gir seg ut for å være revet ost, er ordentlig ost.

Ferdigstrimlet kyllingfilet

FERDIGSTRIMLET: Spar penger på å strimle selv med saks. Foto: Anne Ross Solberg
FERDIGSTRIMLET: Spar penger på å strimle selv med saks. Foto: Anne Ross Solberg Vis mer


Kylllingfilet er en mye brukt matingrediens i norske hjem, og ofte strimles den opp for å brukes i woker og gryter. En 300-grams pakke med ferdigstrimlet kyllingfilet koster kroner 60,50, mens en vanlig 300-grams pakke med kyllingfilet koster 45,20.

Her sparer du altså 15 kroner per 300-gram på å strimle kyllingen selv.

Dette kan du faktisk gjøre raskt og enkelt med en saks: Klipp opp kyllingen rett i pannen, så slipper du også å grise til skjærebrett.

Les også: Koster mer enn det smaker

Ferdigstappede poteter

FERDIGSTAPPET: Du slipper å skrelle, koke og mose, men melk og smør må du tilsette selv. Foto: Anne Ross Solberg
FERDIGSTAPPET: Du slipper å skrelle, koke og mose, men melk og smør må du tilsette selv. Foto: Anne Ross Solberg Vis mer


Potetmos i pulverform er en gammel kjenning, men et relativt nytt produkt på markedet er frossen potetstappe. Produktet inneholder bare moste poteter – melk og smør må du tilsette selv. Posen inneholder 450 gram poteter og koster 29,90.

Kjøper du i stedet poteter, får du ett kilo for åtte kroner.

Med ferdig potetstappe slipper du å skrelle, koke og mose, men du kan lage stappe fra bunnen for en åttendedel av prisen.

Ferdighakket sjokolade

Baketrenden fortsetter å herje landet, og mange bakeoppskrifter inneholder opphakket sjokolade. 100 gram ferdighakket nonstop-strøssel koster 23,40, mens en pose med 225 gram nonstop koster 42,40.

Her sparer du bare rundt fire kroner på å hakke nonstop'en selv.

Ferdigkuttet salat

FERDIGKUTTET SALAT: Slapp, trist og dyr. Foto: Anne Ross Solberg
FERDIGKUTTET SALAT: Slapp, trist og dyr. Foto: Anne Ross Solberg Vis mer


Hvis du har dårlig tid er det fristende å plukke med seg en pakke med ferdigkuttet salat. En pakke «klassisk blanding» inneholder 200 grams miks av issalat, kinakål, gulrot, raddichio rosso og purreløk, og koster 25 kroner. Greit nok hvis du skal ha litt salat til en middag på hytta og vil gjøre det enkelt. Også greit nok om du bare skal ha salat en sjelden gang.

Dersom du spiser salat ofte, får du imidlertid mye mer for pengene hvis du kjøper ingrediensene og lager salaten fra bunnen. Ikke minst er en frisk nylaget salat langt mer appetittvekkende enn den ofte litt for slappe ferdigblandingen du får i pose. Og ikke minst kan du velge ingrediensene selv.

Les også: Smarte salatreddere

Prisene er innhentet fra Rimi Oslo S og Kiwi Byporten.