<b>SKATT?</b> Har du mobil og bredbånd gjennom din arbeidsgiver, må du betale skatt av et fast årlig beløp for dette. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SKATT? Har du mobil og bredbånd gjennom din arbeidsgiver, må du betale skatt av et fast årlig beløp for dette. Foto: KIRSTI ØSTVANGVis mer

Så mye skatter du av mobilbruken

Se reglene for privat bruk av jobbtelefon og bredbånd.

Mange nordmenn har mobiltelefon gjennom jobben. Men hva med de private samtalene og Skal vi danse-sms-ene utenfor arbeidstid?

Vi har undersøkt om sjefen din trekke kan deg for din private bruk, og hvor mye du egentlig skal skatte når du har mobil gjennom jobben.

Her koster det en tusenlapp for tre minutters mobilsurfing

Trekk for privat bruk

Har man behov for bruk av mobiltelefon i jobben, vil svært mange arbeidsgivere dekke mobil og abonnement for deg.

Men hva om sjefen din sier han vil trekke deg for din private bruk, kan han det?

Ja, er svaret, med visse forbehold: Dere må ha gjort en skriftlig avtale om dette, eller det må stå i arbeidsavtalen.

- Slikt trekk i lønn reguleres av Arbeidsmiljøloven § 14-15 og krever skriftlig avtale, for eksempel gjennom arbeidsavtalen eller avtale om bruk av arbeidsgivers elektroniske kommunikasjonstjeneste. Som regel er det arbeidsgivers behov knyttet til å begrense kostnader som er bakgrunnen for at ansatte yter egenandel, sier underdirektør i Rettsavdelingen i Skattedirektoratet Audhild Ulvang til Dinside.

Betale skatt for mobil gjennom jobben

Får du mobiltelefon og bredbånd gjennom jobben, såkalte EKOM-tjenester, må du også skatte av disse godene. Også om du blir trukket for privat bruk av arbeidsgiver.

Ifølge Skatteetaten er skattetrekket knyttet til at du får adgang til privat bruk av arbeidsgivers EKOM-tjeneste utenfor ordinær arbeidssituasjon. Nye regler fra 2014 sier at du skal betale skatt av ett fast beløp, nærmere bestemt 4.392 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FAGSJEF: Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen. Foto: SKATTEBETALERFORENINGEN
FAGSJEF: Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen. Foto: SKATTEBETALERFORENINGEN Vis mer


- Det blir som om du har fått 4.392 kroner i lønn, og blir trukket skatt av dette beløpet, forteller fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen til Dinside.

Dette gjelder uavhengig av faktisk kostnad knyttet til privat bruk på abonnementer som eies av arbeidsgiver, som altså inkluderer både mobil og bredbånd.

Her er Norges billigste mobilabonnementer

Skatt på innholdstjenester

Samtidig er det innført et skattefritt beløp på 1.000 kroner per år for innholdstjenester, som piggdekkoblat, parkering, kjøp av varer på automat, kinobilletter og musikkabonnement som Wimp og Spotify.

PRIVATE KJØP? Bruker du innholdstjenester for over 1.000 kroner i året, skatter du av det som overskrider dette beløpet. Foto: ILLUSTRASJON
PRIVATE KJØP? Bruker du innholdstjenester for over 1.000 kroner i året, skatter du av det som overskrider dette beløpet. Foto: ILLUSTRASJON Vis mer


Er du en ivrig bruker av slike tjenester, vil du altså måtte skatte av utgifter som overskrider det skattefrie beløpet på 1.000 kroner.

- Den delen som overstiger det skattefrie bunnbeløpet og som gjelder privat bruk skal skattlegges som lønn etter alminnelige regler, sier Audhild Ulvang i Skattedirektoratet.

Slik sperrer du for dyre SMS-tjenester

Lite bruk? Få mobil i eget navn

For enkelte fører skattereglene til at det lønner seg å bruke egen mobil.

- Bruker du mobilen svært lite, både i jobben og privat, vil det lønne seg å ha mobil i eget navn fremfor å få mobil gjennom jobben, sier Lothe.

Da kan du nemlig be arbeidsgiver om å dekke ditt abonnement på eksempelvis 200 kroner i måneden.

I et slikt tilfelle vil du skatte av det arbeidsgiveren din faktisk dekker av utgifter, som utgjør et lavere beløp enn det faste beløpet på 4.392 kroner som du må skatte av hvis telefonen står i arbeidsgivers navn.