<B>DYRT BOLIGLÅN:</B> Enslige førstegangsetablerere må ut med cirka 18 prosent av inntekten sin for å dekke renteutgifter. Men situasjonen var betydelig verre for bare et år tilbake. Foto: Colourbox/DinSide
DYRT BOLIGLÅN: Enslige førstegangsetablerere må ut med cirka 18 prosent av inntekten sin for å dekke renteutgifter. Men situasjonen var betydelig verre for bare et år tilbake. Foto: Colourbox/DinSideVis mer

Så mye mer må de single betale

Enslige førstegangsetablerere bruker 18 prosent av inntekten på renteutgifter.

Enslige som er i boligmarkedet for første gang bruker fortsatt mye mer enn andre boliglånskunder på renteutgifter. Hele 18 prosent av inntekten går med til å dekke renteutgifter for denne gruppen.

Til sammenlikning betaler et ungt par bare 10 prosent i renteutgifter, mens et etablert par bare må ut med 6 prosent av inntekten.

Tallene er basert på eiendomsmeglerbransjens Boligbarometer, som viser forskjellige husholdningers renteutgifter de tre siste månedene.

- Boligprisene skal opp 8 prosent

Lavere enn på flere år

Sett i historisk perspektiv, er riktignok disse tallene svært lave. De mange rentekuttene som kom mot slutten av 2008 og første del av 2009, har gjort økonomien betydelig hyggeligere for de fleste boliglånskundene. Renteutgiftene ligger nå nesten på et like lavt nivå som i 2007.

At enslige førstegangsetablerere betaler drøyt 18 prosent i renteutgifter, er derfor ikke så ille, med tanke på at den samme gruppen måtte ut med 33 prosent i renteutgifter for litt over et år siden.

Renteutgifter
Renteutgifter20082009
Enslig førstegangsetablerer33 %18 %
Ungt par18 %10 %
Etablert par11 %6 %
Tallene er hentet fra eiendomsmeglerbransjens Boligbraometer, januar 2010
SISTE SJANSE for rekordlav rente

Så lenge det varer

Nå er både styringsrenten og bankenes utlånsrenter på vei oppover igjen til et mer normalt nivå. Det betyr at husholdninger flest vil måtte punge ut mer i renteutgifter enn tidligere.

Allerede rett før jul, ga sentralbanksjef Svein Gjedrem en mindre populær julegave til det norske folk, da han satt opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,75 prosent (som fortsatt er en svært lav styringsrente).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette ser ikke ut til å ha påvirket utlånsrentene til bankene i stor grad, men Gjedrem og hans kolleger i Norges Bank har varslet ytterlige rentehevinger i år, noe som til syvende og sist vil påvirke boliglånsrentene.

Men det må ikke bli dyrere for deg

Norske banker har seks måneders varslingstid før de kan sette opp utlånsrentene. Dersom du skulle få melding fra banken din om økte renter, er det første du bør gjøre å sjekke om det finnes andre banker som tilbyr billigere betingelser. Det kan du gjøre her:

Beste lånerenter: lån 1 mill | lån 2 mill | førstehjemslån

Som DinSide skrev tidligere denne uken, kan du starte det nye året med å sikre deg litt ekstra penger, om du skifter til en bank med bedre rentebetingelser. Dette gjelder selvsagt ikke bare renter på boliglånet ditt, men også renter på innskudd.

Her finner du full oversikt over beste innskuddsrenter. Akkurat nå er det Nordax Finans som tilbyr de suverent beste innskuddsrentene. Men mange av våre lesere har uttrykt at de er skeptiske til denne banken, på grunn av de noe spesielle uttaksbetingelsene.