Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.comVis mer

Så mye mat kaster du

Spiser du opp maten din? Antageligvis ikke, med tanke på hvor mye som havner på dynga.

I Norge i dag kaster vi uhorvelige mengder mat, faktisk 25 prosent av all mat som produseres. Det er et stort samfunnsproblem, og nå starter krafttaket for å redusere matavfallet, ifølge Nofima.no

I forskningsprosjektet Reduksjon av matavfall i verdikjeden arbeides det for å kartlegge og iverksette tiltak mot matavfallet i Norge.

Klimagasser

Samfunnet har ikke bare avfallsproblemer som følge av maten som kastes. Når maten produseres og transporteres oppstår også utslipp av klimagasser. Det er viktig å sikre at maten som blir produsert kommer frem til forbrukerne i god stand. Det jobbes for å sikre eller øke matvarenes holdbarhet, og å utvikle best mulig emballasje.

Kort holdbarhetstid

Matindustriens andel av svinnet er ikke særlig høy, men det er her store deler av innsatsen må settes inn for å kunne redusere svinnet senere i verdikjeden. Et av tiltakene vil være å øke holdbarheten på matvarer med kort holdbarhetstid. Dette skal dessuten gjøres ved å utnytte produktenes naturlige fordeler, ikke gjennom å øke bruken av konserveringsmidler.

Les også: Så lenge holder maten i fryseren

Verdifull mat

Frukt, grønnsaker og bakevarer er de matvarene det kastes mest av i dag. Men det kastes også en hel del kjøtt og fisk, som har langt høyere verdi. Dessuten medfører spesielt kjøtt fra storfe og lam en stor miljøbelastning i produksjonsleddet. Det er derfor vel så viktig å iverksette tiltak for å øke holdbarheten til kjøtt og fisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bærmarinade for holdbarhet

Mikroorganismer som reduserer holdbarheten finnes stort sett på overflaten av mat, og disse kan fjernes på flere måter. For fisk og kjøtt er det å marinere maten i kort tid, for eksempel med marinader laget av bærjuicer et velegnet tiltak. Nylig ble en slik marinade, laget av tyttebærjuice, brukt til å nesten doble holdbarheten til fersk kylling, i det europeiske forskningsprosjektet Double Fresh.
Varmebehandling av overflaten i form av varmt vann eller damp er en annen aktuell metode, som kan brukes på både emballert og uemballert mat.

Mindre pakninger

– Emballasjen spiller i tillegg en viktig rolle i forhold til mengden mat som kjøpes, og det er mye å spare på å utvikle mer hensiktsmessig emballasje. Pakningsstørrelser som er tilpasset små husholdninger og emballasje med effektive åpne/lukkemekanismer vil være viktige tiltak for å redusere matavfallet, avslutter Oddvin Sørheim hos Nofima Mat.

Mangesidig samfunnsproblem

– Allerede i dag har vi mye kunnskap om hva slags mat som kastes, men vi skal finne ut enda mer. Vi skal blant annet sammenligne om det er de samme matvarene som står for svinnet i dagligvaren som hjemme hos forbrukerne. Nå skal vi fremskaffe en total oversikt over hva som kastes i alle ledd. Deretter setter vi i gang med tiltakene – og de skal gjøres langs hele verdikjeden, forteller forsker Oddvin Sørheim .