Pensjonssparing

Så mye må du spare daglig for å bli pensjonsmillionær

Starter du sparingen tidlig, holder det å droppe én kjøpekaffe om dagen.

SMÅSPARING: Hvis du kun sparer et lite pengebeløp hver dag, kan du få en ekstra million i pensjon, ifølge beregninger fra Storebrand. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SMÅSPARING: Hvis du kun sparer et lite pengebeløp hver dag, kan du få en ekstra million i pensjon, ifølge beregninger fra Storebrand. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse fra i fjor høst viser at flesteparten forventer langt mer i pensjon enn de faktisk vil få den dagen de forlater arbeidslivet for godt.

I snitt vil vi nemlig få litt under 60 prosent av lønna vår i pensjon. Andre får omtrent halvert lønnen sin den dagen de blir pensjonist.

- Pensjonen du kan forvente fra folketrygden og fra arbeidsgiver er dermed på et nivå mange vil oppleve som for lite den dagen de slutter å jobbe, sier konserndirektør Wenche Martinussen i Storebrand til Dinside.no.

Derfor er det lurt å spare til pensjon på egenhånd også, slik at du har litt ekstra å rutte med dine siste glansdager. Disse pengene kan du jo bruke på den lettstelte drømmeleiligheten, reiser til steder du ikke har sett før, eller til å klare deg økonomisk hvis partneren din dør.

Vil du bli millionær?

Men, hvor mye må du spare månedlig og årlig for å få en ekstra pensjonsmillion? Og hvor mye vil dette si i daglig sparing?

Det har regneekspertene i Storebrand satt seg ned og funnet ut. Resultatet viser at det slett ikke er snakk om de store sparebeløpene, spesielt hvis du ennå er ung:

Alder Årlig sparing Daglig sparing <= Tilsvarer cirka
259312 kroner26 kronerén kroneis
3012.126 kroner33 kronerén kaffe på kafé
3516.009 kroner44 kronerén pølse i brød på bensinstasjon
4021.530 kroner59 kronerett lite brett sushi
4529.811 kroner82 kronerén øl på bar
5043.183 kroner118 kronerén salat på kafé
5567.837 kroner186 kronerén pizza på restaurant

Alle tallene vises i nominell kroneverdi inkludert kostnader. Forventet avkastning er basert på anbefalt pensjon i Storebrand hvor aksjeandel justeres etter alder.

Sparing etter alder

- De fleste er i jobb når de er 30 år, og da holder det å spare 33 kroner dagen for å få en ekstra pensjonsmillion. Dropp kjøpekaffen på vei til jobb hver dag, og du er faktisk i mål, sier Martinussen.

Ellers tror hun mange 40-åringer med fordel kan minne seg selv på at det gjelder å sette seg noen nye økonomiske mål, siden denne aldersgruppen gjerne ser at boliglånet og den månedlige nedbetalingen allerede krymper.

En del kan da la seg friste til å øke det personlige forbruket, men husk at du fremdeles ikke trenger å spare mer enn 59 kroner dagen for å nå pensjonsmillionen, det får du til, mener Martinussen.

Mange tenker ikke på pensjonssparing før de har bikket 50 år, ifølge konserndirektøren. Da er det fremdeles ikke for sent å sikre seg en fri pensjonsmillion, men oppgaven kan bli unødvendig seig, for da må du faktisk spare 118 kroner dagen og forsake flere hverdagsgleder for å bli millionær som pensjonist.

Slik bør du spare

Så, om du vil begynne å spare til pensjonsmillionen du har innenfor rekkevidde, hva er den beste sparemåten?

- Sparing i aksjefond er den spareformen som historisk har vist seg å ha høyest forventet langsiktig avkastning, men historikken er ikke noen garanti for fremtiden, svarer Martinussen.

Langsiktig sparing på bankkonto er likevel ikke å anbefale. Vi lever også i en tid med lave renter, der inflasjonen faktisk spiser opp verdiene på bankkontoen, legger hun til. Med langsiktig sparing i aksjefond kan du dermed forvente bedre avkastning enn renten du får på sparekontoen din. Meravkastning du kan oppnå er avhengig av tidshorisont, risikovilje og fondssammensetning.

- Sparing omfatter mer enn å putte sparepengene i fond og bank. Nedbetaling av lån er selvsagt med i en god pensjonsplanlegging, men dette eksempelet er vanskelig å leve av når pensjonistilværelsen skal nytes, understreker Martinussen.

Hun råder alle til å ta en prat med en rådgiver der de sparer allerede, eller å begynne med individuell pensjonssparing (IPS) eller aksjesparekonto (ASK), som er gode spareordninger med en del skattefordeler.

Kasper Gisholt i Finansportalen anbefaler deg først og fremst å øremerke penger til pensjon, slik at du reduserer risikoen for at dine totale pensjoner ikke strekker til når du skal pensjonere deg.

- Hvis du ikke vil binde deg til en konkret pensjonsspareløsning, kan du spare langsiktig til pensjon i et globalt indeksfond. Dette vil gi deg den beste avkastningen i forhold til risiko, og du kan realisere fondsandelene når du vil, forklarer Gisholt.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!