<b>LYST PÅ NY BUKSE IGJEN?</b> Du må faktisk jobbe mer enn du tror for det du handler. Foto: Colourbox
LYST PÅ NY BUKSE IGJEN? Du må faktisk jobbe mer enn du tror for det du handler. Foto: Colourbox Vis mer

Så mye må du jobbe for impulskjøpene

Litt for shoppingglad? Du vil bli avvent når du vet kostnaden målt i arbeidstimer.

Publisert
Sist oppdatert

"Løp og kjøp!" "Prisras!" "Kjempetilbud!"

Oi oi oi, så mange gode tilbud det finnes der ute. Og så billig det er!

Prisen på mange av varene og tjenestene vi kjøper holder seg herlig lave. En ny t-skjorte kan koste rundt hundrelappen, og du kan få en fin flatskjerm-tv for noen skarve tusenlapper.

Det de færreste tenker over, er hvor mye man egentlig må jobbe for å kjøpe ting som man i bunn og grunn ikke trenger.

Dårlig på budsjett? La banken kartlegge hva du bruker pengene på

Lønna strekker lenger

SSBs konsumprisindeks viser at prisene på møbler og husholdningsartikler bare har økt med 6,8 prosent siden 1998, mens prisene på klær og sko har falt med 46,2 prosent i samme periode. Samtidig har lønningsposene til de aller fleste av oss økt betraktelig, og det betyr at selv om boligutgiftene også har økt, har vi et ganske romslig budsjett å bruke når faste utgifter er betalt.

Men hvor mange olabukser trenger vi egentlig? Må vi ha en elektrisk pepperkvern? Er det nødvendig med enda et par pynteputer i sofaen?

"Men det er jo så billig," tenker mange, og drar kortet. Og joda, økonomien blir sikkert ikke ruinert av dette, men har du tenkt på hvor mye du må jobbe for disse tingene du egentlig ikke trenger?

Så mye må du jobbe for impulskjøpene

La oss ta et eksempel. Du har lyst på en ny olabukse til 1.000 kroner. Hvis du tjener 400.000 kroner i året, og betaler 36 prosent i skatt, sitter du igjen med 256.000 kroner netto. Har du normal arbeidstid og fem ukers ferie i året, jobber du omtrent 1750 timer i løpet av et år. Dermed sitter du igjen med en netto timelønn på rundt 145 kroner.

Da tenker du sikkert at du må jobbe i cirka syv timer for å betale for olabuksa.

Men hold an litt. Du har faste utgifter du MÅ betale, ikke sant? Boliglån, husleie, strømregning, forsikring osv?

Hvis du trekker fra disse postene, finner du den summen du har til bruk på "unødvendige" ting som nok en olabukse, en elektrisk pepperkvern eller en ny pyntepute.

Tjener du mer en snittet? Finn det ut her!

13 timers jobb for en olabukse

Vi har alle forskjellige faste utgifter, men for å forenkle det kan vi i dette eksempelet si at de faste månedlige utgiftene ligger på 10.000 kroner. Det blir 120.000 kroner i året.

Trekker vi dette fra de 256.000 kronene du har netto og deler på 1.750 arbeidstimer, blir summen du har å bruke utenom bare cirka 78 kroner pr times jobb. Dermed må du faktisk jobbe i 13 timer for å få råd til olabuksa.

Pynteputene til 500 kroner krever altså 6,5 timers arbeid. Kanskje ikke like fristende å kjøpe dem nå?

Regnr ut hvor mye du må jobbe for ekstratingene du handler

1. Regn ut nettolønn ved å trekke skatteprosenten du betaler fra årslønnna.

2. Regn ut hva dine faste månedlige utgifter er (lån, husleie, bilutgifter, forsikring, mat osv.), gang med 12, og trekk summen fra nettolønnen din.

3. Del dette beløpet på 1750 arbeidstimer (jobber du mye overtid må du øke timetallet). Svaret du får er andelen av timelønna som kan brukes på ekstrating.


Vi lar oss lure av salgsjippoer

DinSide har tidligere skrevet flere saker om hvordan vi blir lokket til å kjøpe ting på salg. Halv pris, tre for to, superkampanje - når det er noe å spare, kjøper vi gjerne, uten alltid å tenke igjennom om vi egentlig trenger tingene.

I artikkelen Ikke gå i salgsfella forteller Hans Mathias Thjømøe fra BI hvilke triks som brukes for at vi skal handle mer.

- Aggressive kampanjer og bruk av tilbudspriser er en følge av at vi ikke klarer å forholde oss til priser. Vi kjenner ikke kalkylene bak en prissetting. Men vi klarer å ta stilling til avslag, sa Thjømøe.

Les også: Her handler vi stadig oftere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer