Så mye koster latskapen

AV-knappen på TVen kan synes langt borte, og fjærnkontrollen er så nær. Det gjør det lettvint både å skru boksen av og på. Men TVen er bare ett av mange små strømsluk en godt kan være foruten med strømpriser opp mot 50 øre per kWh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Avknappen på fjernkontrollen er ikke nok. Opp av sofaen! Illustrasjonsfoto: Per Ervland
Avknappen på fjernkontrollen er ikke nok. Opp av sofaen! Illustrasjonsfoto: Per Ervland Vis mer

Så mye koster latskapen

  1. Barnslig strøm-stunt
  2. Strømsparetips


Mange bekker små

En tenker kanskje ikke over det, men vi har huset fullt av passive apparater som likevel aktivt bruker strøm. Standby-funksjonen, som gjør at ulike elektriske apparater er parat til bruk på kort tid, trekker kanskje ikke mye strøm - men de fleste har etterhvert ganske mange apparater som står på standby. Klokkeradio, TV, DVD-spiller, Hi-fi, TV-dekoder, antenneforsterker, videospiller - for ikke å snakke om en eller flere PCer og spillkonsoller.

Norges totale standbyforbruk estimeres til ca. 392 GWh (millioner kilowattimer), som tilsvarer energiforbruket i ca. 15.700 boliger, ifølge Enova.

Med en pris på rundt 50 øre per kWh tilsvarer det 196 millioner kroner i året.

Her er noen av synderne:

Duppedittkostnader uten bruk
El. artikkelStand-by forbruk
i Watt
kWh/år
Antenneforsterker15 130
Klokkeradio2 20
Fax25220
Parabolantenne15130
Printer (inkjet)15130
PC2040
Screen-saver8560
Stereoanlegg12105
Telefonsvarer325
Transformator760
TV (alene)1270
TV-dekoder30265
Ur i komfyr og lignende220
Video (alene)1085
Sum-1360
Kilde: Enova


Den observante leser vil kjapt se at det ikke er beregnet like mye standbytid per år for de ulike strømslukerne. For eksempel trekker en PC 20 watt men bruker 40 kWh i året, mens screensaveren på PCen trekker 85 watt, men bruker bare 60 kWh i året. Dette fordi screensaveren slås av og PCen går i hvilemodus etter en gitt periode. Enovas tall er snitt-tall basert på en rekke ulike modeller og et standard brukermønster.


Dette tilsvarer en merutgift på 720 kroner i året om du har dagens billigste fastpris (52,95 øre per kWh fra TrønderEnergi Grønn Kraft), 643,50 kroner med dagens billigste variable strømpris (47,31 kroner per kWh fra LOS Energi) eller hele 794 kroner i året med billigste spotprisalternativet fra SEA Norge AS.

I tillegg vil nok disse tallene bli lavere, ettersom strømprisene tradisjonelt er på sitt høyeste om vinteren, men faktum er utvilsomt at jo flere tause og uvirksomme strømslukere du har i hjemmet ditt, jo dyrere blir det - og de fleste vil nok betale minst 500 kroner ekstra i året.

En grei nok pris for å være lat, tenker kanskje du - men i forhold til en årlig strømregning på i underkant av 10.000 kroner (basert på rimeligste alternativ for en gjennomsnittsfamilie som bruker 20.000 kWh i året) betaler en altså fem prosent mer enn en må.

Hva går egentlig strømmen til?

Ifølge ENØK Norge fordeler husholdningenes strømforbruk seg i gjennomsnitt som vist i denne figuren:

image: Så mye koster latskapen


Hele 75 prosent av strømutgiftene går til oppvarming og varmtvann, og en fjerdedel går til lys og apparater. Selv om apparater på standby utgjør noen hundrelapper i året, har du størst innsparingspotensiale på andre områder.

Trykk her for gode tips til hvordan du, med enkle grep, kan kutte ned strømforbruket ditt.

Det er imidlertid grenser for hvor lavt en kan skru ovner eller varmtvannstanken uten å forringe livskvaliteten. Det burde imidlertid være såre enkelt, å reise seg fra sofaen og trykke på TVens av knapp - og vi våger også å påstå at livet ditt ikke vil bli noe særlig hardere.

Knuser gammel myte

Apparater på standby er ikke bare dyre i drift - de kan forårsake skader for tusener, ved at de utvikler varme og det blir brann. Spesielt TVen er farlig, sies det. Fleip eller fakta?

Fakta med modifikasjoner, skal det vise seg.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), er det ingen grunn til å ligge våken om natten og bekymre seg over apparater som står på standby.

- Vi har ikke noe hold for at apparater som står i standbymodus er noen større fare for å være brannkilde enn om de står av, sier Geir Ottersen i DSB.

Ifølge Ottersen bør en imidlertid være oppmerksom på at det kan oppstå elektriske feil i den kraftenheten som står i standby, for eksempel i TVer. - Er det støv, kan det skje en varmeutvikling, men vi ser ikke på dette som noen stor fare.

Vi har likevel sagt til folk at de bør slå av TVen, sier Ottersen. - Men det er viktig å ikke være hysterisk. Apparater med standbyfunksjon er laget for å stå i standby, og testet for dette. Tenk for eksempel på alle hotellene verden over, som har TV stående på standby.

Ottersen legger likevel til at en bør tenke på utstyrets alder. Jo eldre utstyr, jo viktigere er det å passe på. Og det skader jo ikke å gi TVen eller PCen en pause en gang iblant, selv om det altså ikke skal være grunn til å være urolig.