<b>DET BALLER PÅ SEG:</b> Summen du godkjenner i nettbutikken er ikke nok. Frakt, avgifter og eventuell toll kommer selvsagt i tillegg.  Foto: DinSide
DET BALLER PÅ SEG: Summen du godkjenner i nettbutikken er ikke nok. Frakt, avgifter og eventuell toll kommer selvsagt i tillegg. Foto: DinSideVis mer

Så mye koster det egentlig

Pass godt på når du handler fra utlandet.

Du kan fortsatt rekke å handle julegaver i utenlandske nettbutikker, men før du slår til, bør du se på det totale regnestykket. Uansett hva du kjøper, er du nødt til å forholde deg til kompliserte toll- og momsregler.

God hjelp til netthandelen får du alltid med vår IMPORTKALKULATOR

Vi regner for deg

For at du skal slippe å tenke på 200-kronersregelen, hvilke varer det er toll på - fra hvilke land, og gebyrer fra Posten, har DinSide laget en kalkulator som automatisk tar høyde for hvilke regler som gjelder for import av varer.

Det eneste du trenger å gjøre, er å fylle inn noen ruter i kalkulatoren, og vips, forteller den deg hvor mye du faktisk må punge ut med for å få varen hjem til Norge. Da slipper lommeboken en ubehagelig overraskelse når du henter pakken din på postkontoret. Kalkulatoren kan også regne ut moms og toll på varer du selv frakter inn i landet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

>> DinSides importkalkulator


Kan bli dyrt

Skal du handle i utenlandske nettbutikker, minner vi om dette: For det første bør du merke deg 200-kronersgrensen, som utløser norsk merverdiavgift på 25 prosent på de varene du kjøper. For det andre bør du undersøke om varene du bestiller er tollbelagt. For må du betale toll, må du betale moms av tollen også. Du må altså legge på frakt, moms, eventuell toll og eventuell moms av toll før du finner totalprisen på produktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av våre lesere reagerte kraftig da han, etter å ha bestilt en lader fra nettbutikken Mytrendyphone.no, endte opp med å betale tre ganger så mye for varen. Nettbutikken holder nemlig til i Danmark, ikke i Norge, og dermed ballet det på seg med toll og avgifter innen kunden hadde fått regningen.

Og vær oppmerksom hvis du vil importere alkohol. Privatinnførsel av alkohol ble tillatt fra 1. juli i år, men DinSide-leser oppdaget at dette ble dyrt: Sjekk prisen!

Moms eller mva? >>> Full oversikt får du her