Nordmenn bruker milliarder på gaver, og det er de nygifte vi gir mest verdier til. Foto: Colourboz, Per Ervland/ DinSide
Nordmenn bruker milliarder på gaver, og det er de nygifte vi gir mest verdier til. Foto: Colourboz, Per Ervland/ DinSideVis mer

Så mye kan du regne med å få i gaver

Titusenvis av kroner til de aller heldigste.

- Hvem får de dyreste gavene? Svaret er de nygifte, skriver forbrukerøkonom Christina Warloe i Nordea i den nyopprettede forbrukerbloggen til Norges nest største bank.

En ny undersøkelse gjennomført av Synovate for Nordea viser at bryllup får nordmenn til å grave ekstra dypt i lommebøkene sine. Ifølge undersøkelsen er det ikke småpenger det er snakk om.

- Totalt skal nordmenn bruke svimlende 3,3 milliarder på bryllupsgaver i år. En bryllupsfest med 80 gjester gir i snitt et gavebord til en verdi av 70.000 kroner, skriver Warloe i Nordea.

De største gavene kommer fra mor og far. Ifølge undersøkelsen kan et brudepar regne med å få over 10.000 kroner i snitt fra foreldrene.

Store summer til konfirmantene

Konfirmasjonen er også en begivenhet der store bløp i form av penger og andre gaver blir gjort opp. Faktisk snakker vi om en samlet sum på 3,9 milliarder kroner, noe som overstiger gavebordet til de nygifte.

Men verdiene er delt på flere, og i snitt kan en konfirmant forvente i overkant av 26.000 kroner til sammen, ifølge tallene fra Synovate.

Og det er kanskje ikke så overraskende foreldrene som gir de største gavene; mediantallet for gavene fra foreldrene er 8.400 kroner.

Konfirmasjonssesongen er forøvrig godt i gang, og har du ikke bestemt deg for hva du skal gi i gave, kan du få noen gode tips her: Konfirmantenes drømmegaver

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varme kredittkort i julen

Det er heller ingen tvil om at julen er en høytid der kredittkortene går varme rundt om i landet.

Hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge (HSH) kunne fortelle at julehandelen i fjor, det vil si omsetningen i desember frem til julaften, endte opp på om lag 43-44 milliarder kroner.

HSH anslo at vi i snitt handlet for 10.000 kroner hver i demember, noe som tilsvarer 40 prosent mer enn i andre måneder. Tall fra Nordic Research Alliance (NRA) viser at over halvparten av denne handelen gikk til julegaver. Tallene er gjengitt i det danske magasinet Fyens Stiftstidende.

Undersøkelsen fra NRA viser nemlig at nordmenn regnet med å handle julegaver for cirka 5.500 norske kroner i fjor.

Dette er betydelig mer enn våre skandinaviske naboer bruker. Danskene opplyste at de skulle i snitt bruke 3.200 kroner på julegaver i fjor. Svenskene holdt hardest på lommeboken i fjor - de skulle «bare» bruke under 2.800 kroner på julegaver.

Kjøper mange gaver

Jo da, generelt har nordmenn mye penger å rutte med, men det er ikke hele forklaringen på hvorfor vi bruker mye penger på shopping.

Mange nordmenn gir gaver til mange, ikke bare nærmeste familie. NRA-trallene viser at så mange som 17 prosent av nordmennene sier de kjøper julegaver til 19 personer eller flere. Bare 2 prosent i Danmark og 1 prosent i Sverige svarer det samme.

I Norge er det drøyt 2 prosent som opplyser at de ikke kjøper julegaver i det hele tatt, mens tilsvarende tall for Danmark og Sverige er henholdsvis 3 og 8 prosent.

Undersøkelsen fra Nordic Research Alliance er et samarbeid mellom tre nasjonale analyseinstitutter, og resultatene er basert på svar fra rundt 1.000 personer i hvert av de tre landene i Skandinavia.