Så mye kaffe tåler du

Grensen for hvor mye kaffe du kan drikke før det blir helseskadelig går ved seks kopper.

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drikker du for mye kaffe? Ikke bekymre deg for mye, men pass på at du ikke blir beinskjør.

- Det er ikke noen bevist link mellom koffein og hjertesykdom eller kreft, så lenge du holder deg under seks kopper kaffe om dagen, sier C. Noel Bairey Merz, lege ved Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles til Prevention.com.

Vit dette om morgenkaffen

Kaffe mot hjertetrøbbel

Den britiske ernæringseksperten Carrie Ruxton har også forsket på koffein, melder avisen Daily Mail.

Hun sammenlignet intet mindre enn 47 uavhengige studier på koffeinholdige drikker som te, kaffe og kakao. Hun fant ut at koffeinet kan redusere risikoen for slag og hjertetrøbbel, i tillegg til å gjøre oss gladere og mer opplagte.

Derfor bør du drikke kaffe

Kaffe mot diabetes

Faktisk kan det å drikke kaffe over tid også redusere risioken for type 2-diabetes. I tillegg kan alkaloider i kaffen motvirke hull i tennene.

Ifølge Ruxtons resultater er den optimale temengden åtte kopper daglig. Eventuelt kan du drikke fire kopper kaffe. Da oppnår du det beste nivået av helsegivende antioksidanter og flavonoider som finnes i te og kaffe, sier ernæringseksperten.

Sannheten om kaffe

Kaffe til barn?

Ifølge Ruxton har også barn godt av litt koffein, men for dem er 95 mg koffein nok. Det tilsvarer to små kopper te, eller en liten, svak kopp kaffe.

Kaffe med melk

Men mer enn 300 mg koffein om dagen kombinert med for lite kalsium i dietten, kan bidra til tap av beinmasse. Koffein sørger nemlig for at kroppen din kvitter seg med kalsiumet via urinen. Ofte erstatter vi annen drikke med kaffe. Så kaffe-, te- og cola-drikkere bør kompensere med kalsium av noe slag. Hva med en skive gulost og en kaffe latte?

Vi er kaffegale

- Hold deg til to kopper kaffe om dagen, og hell i litt melk for kalsiumens skyld, råder Jasminka Ilich-Ernst, professor i ernæring og ekspert på beinhelse ved Florida State University.