<B>STERK START PÅ ÅRET:</B> Den norske kronen viser muskler. Foto: Colourbox.com / Montasje: DinSide
STERK START PÅ ÅRET: Den norske kronen viser muskler. Foto: Colourbox.com / Montasje: DinSideVis mer

Så mye får du for pengene

Den norske kronen er råsterk.

Den norske kronen har fått en strålende start på det nye året.

Det er lenge siden du fikk så mange svenske kroner, britiske pund, amerikanske dollar, og faktisk, euro, ut av de norske kronene.

Opprør mot tollgrense

Under 80

Hundre svenske kroner koster nå så vidt over 80 norske kroner, noe som er betydelig lavere enn snittet de siste årene. I flere dager har svenske kroner vippet på rundt 80-tallet, og for et par dager siden registrerte Norges Bank faktisk at hundre svenske kroner kostet 79,80 kroner.

Et britisk pund koster bare 9,17 norske kroner, noe som er en kraftig reduksjon fra snittet på 2000-tallet, som har ligget på 11,75 kroner. Det gjør at du kan handle enda mer enn vanlig, uten å betale moms og eventuell toll.

Amerikanske dollar er også i vinden for oss nordmenn, og skal du på shoppingtur til for eksempel New York, kan du glede deg over en svært lav kurs. Kursen, som i dag ligger på 5,64 kroner, er hele 20 prosent billigere enn snittet på 2000-tallet.

Stabiliserer seg

Enkelte valutaer har derimot ikke vært gunstige for nordmenn på shopping i utlandet, men disse ser ut til å komme tilbake til normalverdier.

Mange nordmenn på sydenferie har lenge forbannet den sterke euroen, som har gjort turen mye dyrere enn hva som var vanlig for bare noen få år tilbake. Nå ser det ut som den norske kronen stabiliserer seg også mot euroen. Dagens kurs ligger på 8,16, noe som er tilnærmet gjennomsnittet så langt på 2000-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samme gjelder danske kroner, som har vært til tider veldig dyr. Hundre danske kroner koster nå 109,7 norske kroner, som er omtrent det gjennomsnittlige nivået kronen har ligget på.

ValutaSnitt 2000-talletKurs i dagDifferanse
i prosent
Svenske kroner0,870,807,75 % billigere
Danske kroner1,091,101 % dyrere
Britiske pund11,759,1722 % billigere
Euro8,118,161 % dyrere
Amerikanske dollar7,025,6420 % billigere


Før du begynner å shoppe...

Sterk, norsk krone betyr selvsagt at du kan gjøre gode kupp i utlandet eller fra utenlandske nettbutikker. Kanskje spesielt nå i januar, da de aller fleste butikkene serverer store og svært fristende salg. Vi har tidligere skrevet at du lett kan spare inntil 70 prosent i utenlandske nettbutikker.

Samtidig er det viktig å huske på at det er mange faktorer som kan gjøre utenlandsk handel svært dyr for deg. Så før du tror du har gjort tidenes kupp på nettet,bør du lese vår huskeliste til netthandel.

Du bør også ta en titt på vår importkalkulator, som gir deg en oversikt over hvor mye du må betale i avgifter, om du har storshoppet i utlandet, eller har handlet for mer enn 200 kroner fra utenlandske nettbutikker.