Så mye får du for pengene dine

Fortsatt kan det være svært gunstig å handle i og fra utlandet.

<B>BILLIG:</B> Nå er euroen billigere enn gjennomsnittet de siste årene. Foto: colourbox.com
BILLIG: Nå er euroen billigere enn gjennomsnittet de siste årene. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide tar jevnlig tempen på den norske kronen, for å sjekke hvordan den holder seg sammenliknet med andre valutaer.

For nordmenn handler mye på nett, også fra utenlandske nettbutikker, og det er derfor ikke ubetydelig hvor mye en euro eller et britisk pund koster.

Nordmenn er jo også ganske reiseglade, og derfor er det ekstra hyggelig å være på tur når kronen er sterk.

LES OGSÅ: Norge kan få nye penger

Hva er normalkurs?

Vi har sett nærmere på hvordan 20 utvalgte valutakurser står seg mot norske kroner. Med tall fra Norges Bank har vi regnet ut den gjennomsnittlige valutakursen fra begynnelsen av år 2000 til i dag, april 2010.

Slik kan du enkelt og greit se om valutaen du er på jakt etter er dyrere eller billigere enn i dag enn normalt.

I tabellen under er kurser som er høyere enn gjennomsnittet de siste årene merket med rød skrift, mens kurser som er lavere enn snittet er merket med grønn skrift.

image: Så mye får du for pengene dine


LES OGSÅ: Dobbelt så dyrt for nordmenn

Euroen er billig igjen

Euro er selvfølgelig en svært viktig valuta for oss nordmenn, ikke bare de som reiser, men også de som handler mye på nett. Enkelte nettsider, som i prinsippet opererer med flere valutaer, tvinger oss nordmenn til å handle i euro, dermed er det ikke lett å slippe unna.

Derfor er det veldig gledelig at den europeiske myntenheten endelig har kommet ned på et moderat nivå. Per i dag koster 1 euro nøyaktig 8 norske kroner, noe som er litt billigere enn snittet de siste årene.

Vi begynner nesten å bli vant med at et britisk pund ligger godt under 10 norske kroner, men det er ikke lenge siden tallet var langt høyere. Gjennomsnittet for 2000-tallet ligger foreløpig på 11,68 kroner, mens du i dag slipper unna med å betale så vidt over 9 kroner.

Både svenske og danske kroner er billigere enn normalt, så grenseshopping kan med stor sannsynlighet lønne seg. Men vær oppmerksom: Som DinSide tidligere har skrevet er det ikke all svenskehandel som lønner seg.

Varierende dollar

Dollar kommer i flere varianter, men ikke alle er like gunstige. Amerikanske dollar er billigere enn normalt akkurat nå. En amerikansk dollar koster i dag 5,87 norske kroner, noe som er en hel krone billigere enn snittet på 2000-tallet.

Canadiske og australske dollar er derimot dyrere enn hva vi er vant med. En australsk dollar har i gjennomsnitt kostet 4,81 kroner på 2000-tallet, men kursen i dag har hoppet opp til 5,48 kroner. Canadiske dollar har kostet i snitt 5,43 kroner, mens du må ut med 5,89 kroner i dag.

NETTHANDEL: Regn ut hvor mye du må betale i moms og toll

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!