Så mye får du for barnet

Her er oversikten over alle ytelsene du kan få dersom det er barn på vei. Men hva lønner seg for deg som vil ha mest mulig klingende mynt i kassa?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Valg av samlivsform bør selvsagt ikke gjøres på grunn av penger. Men dessverre er det liten tvil om at dagens regler favoriserer visse samlivsformer framfor andre.

Vi tar utgangspunkt i kjæresteparet Dandy og Randy. Begge er i full jobb og venter barn. Dandy jobber som frisør og tjener 260.000 kroner i året, mens Randy er lagerarbeider og tjener 280.000 kroner i året.

Her ser du hva Dandy og Randy vil sitte igjen med som ektepar, eller som alenemor og helgepappa.

Fokus i sammenligningen er altså hva paret vil motta i støtte fra det offentlige det første året med barn, a) dersom de gifter seg og b) dersom de er skilt.

Konklusjon

Det kan allerede nå røpes at det økonomisk sett vil være mer lønnsomt for Dandy å kvitte seg med lagerarbeideren Randy.

Oversikten over alle stønadene som gis ved barnefødsel, permisjonslengde, og tips til hva du bør ha i arbeidskontrakten, finner du her, mens stønadene til aleneforeldre er samlet i en annen artikkel.

Tallene i artikkelen er basert på dagens offentlige satser. Husk likevel at Barne - og familiedepartementet jobber med å endre bidragsreglene. Det vil si at bidragets størrelse i langt større grad vil bli fastlagt ut i fra den bidragspliktiges faktiske inntekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regelendringene vil antagelig ikke tre i kraft før i år 2002, vi kommer til å følge opp de nye reglene i neste uke.

Oversikten over hva du kan få, og resultatene i vårt eksempel, finner du ved å trykke på lenkene øverst til høyre i artikkelen.