Så mye er du verdt

Om ulykken er ute, er det ikke sikkert du får erstatning selv om du har en ulykkesforsikring.

Får du en varig skade etter for eksempel en bilulykke? Hvor mye du får utbetalt på ulykkesforsikringen er veldig varierende.
Får du en varig skade etter for eksempel en bilulykke? Hvor mye du får utbetalt på ulykkesforsikringen er veldig varierende. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved valg av forsikring ser man gjerne på pris, mens de som går litt grundigere til verks gjerne tar en titt på vilkårene og forsikringssummene.

I noen tilfeller er heller ikke dette nok til å få innblikk i hva man egentlig får i erstatning. Ikke minst gjelder dette ved skader etter ulykker.

Visste du for eksempel at om du skulle kutte av deg lilletåa i gressklipperen, gir dette deg normalt ingen erstatning - selv om du skulle ha en ulykkesforsikring?

>> Din feil at tyven stakk av med bagasjen?

Invaliditetsgraden avgjør

I tillegg til rene ulykkesforsikringer har flere forsikringer dekning for personulykker, som bilforsikringer, barneforsikringer og reiseforsikringer. Får man varige skader som følge av en ulykke, vil forsikringen normalt gi erstatning.

Men hvor mye denne erstatningen utgjør er ikke nødvendigvis tilsvarende beløpet som står i vilkårene, som gjerne ligger på flere hundre tusen kroner. Det er nemlig graden av invaliditet som avgjør hvor stor erstatningen blir.

Forsikringsselskapene bruker ifølge Finans Norge i mange tilfeller en egen tabell for å regne ut dette. Tabellen finner man i Forskrift om menerstatning ved yrkesskade, som er en statlig tabell for å regne ut erstatningsbeløp ved yrkesskader.

Stortåa er mest verdt

Gjensidige bekrefter at de er et av flere forsikringsselskap som benytter denne tabellen for fastsettelse av medisinsk invaliditet. Tabellen sier altså noe om skadens alvorlighetsgrad, og dermed også noe om erstatningen. Og det er her den verdiløse lilletåa kommer inn i bildet.

Mister du en lilletå, er invaliditetsgraden null prosent. Og du vil altså ikke få erstatning gjennom forsikringen. Tap av en stortå derimot, gir en invaliditetsgrad på åtte prosent.

Er maks erstatningsbeløp på din forsikring 100.000 kroner for medisinsk invaliditet, slik den for eksempel er på Gjensidiges helårs reiseforsikring, vil altså en tapt stortå gi deg en erstatning på 8.000 kroner.

Les også: Dropper du håndbrekket, kan det straffe seg forsikringsmessig

Så mye er du verdt


Lurer du på hvilke skader som gir mest erstatning om uhellet skulle være ute? Eksemplene under er hentet fra den nevnte forskriften og vil antakelig gi deg noen overraskelser. Prosentandelen sier altså noe om invaliditetsgraden og dermed også om erstatningsbeløpet:

  • Tap av ytre øre: 15 prosent
  • Amputasjon av hele tommelen: 25 prosent
  • Tap av peke- eller langfinger: 10 prosent
  • Tap av ring- eller lillefinger: 7 prosent
  • Én nyre, den andre er frisk: 15 prosent
  • Én testikkel, den andre er normal: 5 prosent
  • Tap av fjerde tå: 1 prosent
  • Tap av lukte- eller smakssans: 5 prosent