Så mye dyrere er porsjonspakkene

Kjøper du små porsjonspakker med pålegg, risikerer du å betale mer enn seks ganger så mye.

<b>PRISBOMBE:</b> Å kjøpe Nugatti i små porsjonspakker koster hele 660 prosent mer per kilo, enn ved kjøp av en vanlig 500 grams-pakke. Foto: BERIT B. NJARGA
PRISBOMBE: Å kjøpe Nugatti i små porsjonspakker koster hele 660 prosent mer per kilo, enn ved kjøp av en vanlig 500 grams-pakke. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

At det er dyrere å kjøpe mat i små forpakninger, er ingen overraskelse. Men hvor mye dyrere det faktisk er, ble selv vi overrasket over.

Vi har sammenlignet priser på porsjonspakninger med pålegg mot den tradisjonelle forpakningen.

Kjøper du de minste pakkene, kan du betale svært mye for innholdet, ikke minst om du kjøper Nugatti.

Les også: Kjøper du refill-produkter? Sjekk om det egentlig lønner seg

560 prosent dyrere

Vi har sammenlignet prisene på porsjonspakker av følgende pålegg, med de tradisjonelle forpakningene:

Nora jordbærsyltetøy, Nugatti, Stabburet Makrell i tomat og Stabburet Leverpostei.

Kjøper du små tuber med Nugatti, er kiloprisen hele 276 kroner. Dette er 560 prosent dyrere enn en vanlig forpakning som har en kilospris på 40 kroner. Altså er den over seks ganger så dyr!

Også Stabburet leverpostei koster flesk om du velger de små pakkene. Kiloprisen er 59 kroner ved kjøp av en 200-grams leverposteiboks. Leverposteien i porsjonspakkene koster 240 kroner per kilo, og er dermed 308 prosent dyrere.

I tabellen under ser du prisforskjellene på de fire påleggsvariantene.

Så mye dyrere er porsjonspakkene


Jo flere, jo dyrere

BILLIGERE? Å kjøpe en eske med seks små leverpostei er billigere enn om du kjøper de enkeltvis, men faktisk dyrere ved kjøp av makrell i tomat.  Foto: BERIT B. NJARGA
BILLIGERE? Å kjøpe en eske med seks små leverpostei er billigere enn om du kjøper de enkeltvis, men faktisk dyrere ved kjøp av makrell i tomat. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Det selges også esker med seks porsjonspakker av leverpostei og makrell i tomat. Ironisk nok er prisen for hver porsjonspakke makrell i tomat i denne sekspakningen høyere, enn om du kjøper de hver for seg.

Én pakke makrell i tomat koster 5,60 kroner, mens en sekspakning koster 34,90, eller 5,82 per stykk.

Forskjellige priser

Dette er ikke første gang DinSide slår fast at forpakningen på matvarene gir utslag i forskjellige priser. Blant annet er mat på tube generelt dyrere enn i pose eller pakke, som majones og makrell i tomat.

Også godteri som kommer i forskjellige størrelser kan variere i pris, som melkesjokolade.

Hva er så grunnen til at porsjonspakkene med pålegg er så mye dyrere? Vi har spurt Orkla Foodss, som eier merkevarene Stabburet, Nora og Nugatti.

Kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag sier til DinSide at han ikke ønsker å kommentere enkeltprodukter, men at det generelt er høyere kostnader for å produsere små produkter.

Han kan derimot ikke si hvor mye høyere disse kostnadene er.

- Til sist er det dessuten butikkene selv som setter de endelige prisene, sier Brennskag.

Dermed har vi spurt Rema1000 om hvorfor prisforskjellen er så stor på disse produktene.

- REMA 1000 skal alltid ha de laveste prisene i samtlige lokalmarkeder i Norge. Når noen av konkurrentene utfordrer oss på pris kutter vi umiddelbart. Produktene du referer til skyldes priskonkurranse, og vi prioriterer å ha de laveste prisene på produktene, sier Mette Fossum Beyer til DinSide.

Les mer om dagligvarer på DinSide