Nordmenn bruker i snitt 2.300 kroner i året på å gjøre sveisen litt finere. Sløsing eller fornuftig bruk av penger?  Foto: Colourbox.com
Nordmenn bruker i snitt 2.300 kroner i året på å gjøre sveisen litt finere. Sløsing eller fornuftig bruk av penger? Foto: Colourbox.comVis mer

Så mye bruker nordmenn på å bli pene

Nordmenn bruker tusener på frisør og personlig pleie hvert år. Er det sløsing?

Nordmenn bruker i snitt 2.300 kroner i året hos frisøren, viser en undersøkelse utført av Synovate for Postbanken.

Og det er vel kanskje ikke sjokkerende lesning at kvinner bruker betydelig større summer hos frisøren enn menn. En rask herreklipp er jo som regel billigere enn en dame-stuss. Årlig klipper kvinner seg for i snitt 3.300 kroner, mens menn bruker 1.300 kroner på sveisen sin i året.

Også når det gjelder hudpleie er det kvinner som bruker desidert mest penger. I snitt bruker nordmenn 750 kroner i året på denne posten. Menn klarer seg med beskjedne 200 kroner på hudpleie i året, mens kvinner bruker over seks ganger så mye.

>>KALKULATOR: Kaster du penger ut av vinduet?

Må vurdere å velge bort noe

Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken sier at dersom økonomien er litt vel trang, bør du gå gjennom hva du egentlig bruker pengene på. Om nedbetaling av boliglånet tapper mesteparten av kontoen din, kan det hende du er nødt til å redusere andre poster i budsjettet for å få endene til å møtes.


- Jeg skjønner at utseende og velvære er viktig, men noen ganger må man velge og da må noe velges bort, sier sier Holm til DinSide.

Hun oppfordrer til et mer bevisst forhold til eget forbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis du for eksempel går til frisøren hver sjette uke og føler samtidig du har dårlig råd, så bør du kanskje tenke gjennom forbruket ditt, sier Holm

Regn ut hvor mye du sløser

Kosmetikk og velvære er bare et par postene du bør vurdere dersom du ønsker å få litt bedre råd. Alkohol, restaurantbesøk, brus, snus, sigaretter, impulsshopping, kafébesøk og pengespill er eksempler på andre poster som du bør vurdere om du bruker litt for mye penger på.

- Et råd til de som opplever å ha dårlig råd: Se på om det går an å redusere noen av disse utgiftene, er oppfordringen fra forbrukerøkonomen.

La oss si at du spiller Lotto og Viking-Lotto hver uke. Det koster deg bare 80 kroner i uken, men på et år setter pengespillet deg tilbake 4.160 kroner (med mindre du vinner, selvsagt).

Eller kanskje du går innom kafeen og kjøper deg en kaffe i snitt fire ganger i uken, da blir du 5.824 kroner fattigere i løpet av et år (forutsatt at en kaffe koster 28 kroner).

Nå er det ikke alle som vil si at en kopp kaffe i ny og ne er sløsing. Derfor kan du, ved hjelp av DinSides sløsekalkulator, selv velge hva du definerer som sløsing. Kalkulatoren regner ut hvor mye av det du anser som sløsing utgjør i kroner og øre i løpet av et år.

Emelie Hansen fikk seg et lite sjokk da hun testet DinSides sløsekalkulator og fant ut hvor mye penger hun kastet ut av vinduet. Får du deg en like stor overraskelse? Sjekk selv her!

Resultatene fra undersøkelsen denne artikkelen referer til baseres seg på telefonintervjuer av 1.004 personer over 15 år. Resultatene er vektet i henhold til offentlig statistikk. Undersøkelsen ble utført i april i år.