Så mye billigere er Telenor i Danmark og Sverige

Nordmenn får høyere priser, lavere hastigheter og mindre datapakker.

<b>KAN SMILE: </b>Danske mobilkunder, som denne kvinnen på sentralstasjonen i København, får langt rimeligere mobilbruk hos Telenor enn nordmenn.  Foto: ALL OVER PRESS
KAN SMILE: Danske mobilkunder, som denne kvinnen på sentralstasjonen i København, får langt rimeligere mobilbruk hos Telenor enn nordmenn. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Da Telenor la fram resultatene fra regnskapsårets andre kvartal i sommer, strålte overskuddet i kamp med sola. Dette gjaldt da driften totalt, fra Thailand i øst til Norge i vest.

Men det er spesielt ett land Telenor tjener mye penger per kunde, ifølge NRK: Norge. Her skal inntekten per kunde være over dobbelt så stor som i Danmark.

Men er det virkelig slik at selve prisene er mye høyere i Norge sammenliknet med våre naboland?

Telenor på klagetoppen – men det har sin naturlige forklaring

Priser i Danmark og Sverige

Dinside har sett på prisene for standardabonnementene til Telenor i Norge, Sverige og Danmark.

 Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

De er vanskelige å sette opp i én tabell da alle varierer på både pris og inkludert innhold, så vi setter heller prislistene etter hverandre. Sjekk for eksempel hva du får for 199 lokale kroner i de ulike landene:

Les også: Telenor lover 9 av 10 nordmenn 4G-dekning

Mange ganger dyrere

Ved å regne om prisene til norske kroner kan vi sammenlikne prisene direkte.

DYRERE: At norske Telenor-abonnementer er dyrere enn svenske og danske, skyldes blant annet dyrere utbygging i Norge, ifølge informasjonssjef Anders Krokan.  Foto: TELENOR
DYRERE: At norske Telenor-abonnementer er dyrere enn svenske og danske, skyldes blant annet dyrere utbygging i Norge, ifølge informasjonssjef Anders Krokan. Foto: TELENOR Vis mer

Vi ser blant annet:

  • Mens det i Norge og Sverige ikke finnes noen Telenor-abonnementer under 200-lappen, kan du i Danmark slippe unna med 111 kroner måneden. Du får da 500 megabyte (MB) inkludert data, tre timer tale og fri SMS.
  • I Norge får du 200 MB og fri bruk for 199 kroner måneden. I Sverige gir 181 kroner deg 500 MB. I Danmark gir nærmest liknende pris, 223 kroner, hele 5 GB (5.000 MB) data samt fri bruk. Dette er 25 ganger mer for 24 kroner ekstra, sammenliknet med Norge.
  • Norges dyreste abonnement koster 599 kroner og gir deg 10 GB data. I Sverige gir 546 kroner det dobbelte: 20 GB. I Danmark koster det dyreste abonnementet bare 336 kroner, også med 20 GB inkludert.

  • I Danmark koster det største abonnementet 16,80 kroner per GB i måneden. I Sverige 27,30 kroner. Og i Norge: 59,90 kroner. Altså over 3,5 ganger så dyrt som i Danmark.
Telenor kalte det først «tvang» – så fulgte de etter konkurrentene

Telenor som en utfordrer

Ifølge Telenor investeres det fire milliarder kroner hvert år på utbygging av det norske mobilnettet. I Danmark skal summen være langt lavere.

- Dette skyldes ikke minst at Norge er et svært kostbart land å bygge ut mobil- og fastnett, grunnet utfordrende topografi og spredt bosetting. Særlig sammenlignet med Danmark, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Dinside.

Og med høyere investeringer følger høyere priser. Dessuten skal markedet i både Danmark og Sverige være annerledes, med tanke på alt fra kjøpekraft til konkurransesituasjon. Telenor er ikke markedsleder i våre naboland, men en utfordrer. Og i Danmark skal prisene være så presset at flere sliter med inntjeningen.

STRUPES IKKE: I vilkårene til de danske abonnementene oppgir alle 17 til 71 Mbps som makshastighet. I Norge starter det på 6 Mbps. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STRUPES IKKE: I vilkårene til de danske abonnementene oppgir alle 17 til 71 Mbps som makshastighet. I Norge starter det på 6 Mbps. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


- 4G ble tidlig introdusert i Sverige, så der også har det vært en tøff priskonkurranse på mobildata, forteller Krokan.

Farten strupes ikke

Man betaler ikke lenger kun for inkludert forbruk. Man betaler også for datahastighet, da du kun får full 4G-fart på Telenors aller dyreste abonnement. Her skiller Norge seg kraftig fra Sverige og Danmark.

  • De norske Telenor-abonnementene struper hastigheten til 6 megabit per sekund (Mbps) på det billigste, til 10, 20, 30 og til slutt 40 Mbps for det dyreste.
  • I Sverige strupes også hastigheten på det billigste, til 20 Mbps. Men for alle andre står 50 Mbps oppgitt som høyeste hastighet.
  • I Danmark strupes ingen av abonnementene, ifølge Telenors danske nettsider. 71 Mbps oppgis som makshastighet på alle sammen.
Telenor om reklamekritikken: - 4G handler ikke bare om fart!


Ikke mer enn 10 GB

- I Norge har vi innført en modell som har som formål å sikre en god opplevelse for kundene sett i forhold til inkludert mengde i abonnementet. Samtidig er det viktig å sikre en nødvendig inntjening og påfølgende høyt investeringsnivå, sier Krokan om strupingsforskjellene.

- Og hvorfor er maks inkludert data i Norge 10 GB, mens det i Sverige og Danmark går opp til 20 GB?

- Vi mener vi i Norge har lagt oss på et riktig nivå. Selv om databruken til våre kunder har hatt en sterk økning, er det fortsatt svært få kunder som bruker mer enn 10 GB.

Hva er det billigste mobilabonnementet? Dinside har sjekket!