Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Så mange måneder jobber du for staten

Ikke les denne saken om du er grinete på skattenivået.

Nytt år, nye muligheter, nytt skattekort.

Leverer du fra deg skattekortet til arbeidsgiver med glede, eller med bitterhet?

Uansett, skatt må vi alle betale, og selv om mange synes de betaler for mye, er det ikke noe å krangle på.

Så for å gni salt i såret til de av dere som synes staten grafser til seg altfor mye av lønningsposen, har vi regnet ut akkurat hvor mange måneder du faktisk BARE jobber for staten.

Se bare her:

36 prosent skatt
Dersom skattekortet ditt viser at du skal betale 36 prosent skatt i år, og vi går ut fra at lønnsåret har 52 uker, betyr det at du må jobbe 18,72 uker, eller cirka 4,3 måneder, før pengene du tjener er "dine" fullt og helt. Du jobber altså uten å få en krone til deg selv helt fram et stykke ute i mai.

45 prosent skatt
Og jo høyere skatteprosent du har, jo verre blir det. Betaler du 45 prosent i skatt, må du jobbe 23,4 uker, eller 5,4 måneder, før du har betalt det du skal til statskassen. Dermed går du helt ut i juni før pengene du tjener i 2011 havner i din lommebok.

Hvor mye skal du betale i skatt kroner og øre? Sjekk med DinSides skattekalkulator

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er selvsagt en veldig tabloid måte å fremstille det på, og den er litt for enkel. Faktum er jo at du betaler en andel av lønnen hver måned i skatt. Dessuten betaler du mer enn selve skatt på lønn til staten. Du betaler også i form av avgifter, for eksempel på dagligvarer eller når du kjøper bensin.

En trøst for deg som synes skatten er for høy, er at skattenivået har holdt seg på et ganske stabilt nivå fra 2010 til 2011.

- For lønnsmottakere har skattenivået vært stabilt i de siste årene, og det er ingen store endringer i 2011, sier Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Gry Nilsen er advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen
Gry Nilsen er advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen Vis mer


Skattefrihetsdag i juli

Like tabloid, men langt mer komplisert, er utregningen av skattefrihetsdagen, eller Tax Freedom Day, som den gjerne kalles. Dette er dagen da staten i teorien har fått nok inntekter til å dekke alle sine utgifter.

- Vi har beregnet det noen år, men utfra en svært enkel modell. Men det som er interessant er å se utviklingen over tid. Nå er skattenivået veldig stabilt, og det har den også vært det de siste årene. Vi har ikke regnet ut noen skattefrihetsdag for 2011, men når vi har regnet på det tidligere år har datoen havnet på rundt 20. juli, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Til sammenligning har Adam Smith Institute i Storbritannia regnet ut at den britiske økonomiens Tax Freedom Day er 20. mai i år.

Hva brukes skattepengene til?

Skatten er nødvendig for å holde velferdsstaten gående. Skattepengene du betaler går til gratis skolesystem, gratis helsetjenester, veiutbygging og -vedlikehold, de brukes på politi og påtalemyndigheter, eldreomsorg, sykepenger, foreldrepermisjon, forsvaret og mye annet. Les mer om hva pengene brukes tip hos SSB.

Du bruker garantert flere av disse velferdstjenestene selv. Dermed kan du si at du sikkert har "fått igjen" en del av pengene du skal betale i skatt i løpet av året. Dette avhenger selvsagt fra person til person, men vi kan vel tenke oss at vi alle kan trekke fra noe på datoen da vi er skattefrie beregnet utfra den veldig forenklede metoden vår vist over.