<b>Januarsalget utgår:</b> Det er kanskje billig med salg, men det er jo enda billigere å la være.  Foto: Colourbox
Januarsalget utgår: Det er kanskje billig med salg, men det er jo enda billigere å la være. Foto: ColourboxVis mer

Så lett kan du spare 20.000 kroner

Dropper du innkjøp av klær, sko og fritidsutstyr er det lett å fylle opp sparekontoen.

I følge tall fra Virke skal nordmenn bruke totalt 59 milliarder kroner på klær, sko og sportsutstyr i 2013.

Det utgjør 11.800 kroner i snitt på hver eneste nordmann, inkludert babyer og eldre som bor på sykehjem. For voksne i arbeid vil tallet dermed være høyere.

Setter du en strek over klesbudsjettet i 2013 kan du fort spare 20.000 kroner. Og gamle kjenninger i klesskapet får nytt liv.

Spare enda mer?

Det er ikke bare klær vi nordmenn bruker mye penger på. Virkes rapport om Norsk handel i 2012 viser at nordmenn bruker 16 milliarder på møbler, 14 milliarder på elektronikk og hele 75 milliarder på øvrig butikkhandel. Dette inkluderer virksomheter som bokhandel, gullsmed, utstyrsforretninger som Jernia og flerutvalgsbutikker som Jula og Nille. Her kan vi dessuten regne med en ytterligere økning i omsetningen i 2013.

Legger vi sammen alle disse kategoriene og tar høyde for vekst i 2013 – har vi om lag 170 milliarder kroner (34.000 kroner per person) som nordmenn kan spare fremfor å bruke. For en familiehusholdning kan det bety over 100.000 kroner.

Les også: Slik blir du gjeldfri mye tidligere

Noe bør du faktisk bruke

Det er verken realistisk eller riktig å slå strek over alt forbruk. Produksjon og salg av varene du kjøper er viktige drivere i norsk og internasjonalt arbeidsliv. Norsk økonomi går godt og lav arbeidsledighet er viktig for oss alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et unødvendig høyt forbruk er riktignok ikke bærekraftig for miljøet, og denne journalisten har derfor innført kjøpestopp på klær, sko og interiør i hele 2013. Likevel skal det investeres i eksempelvis varmepumpe, og utstyr til barna etterhvert som de vokser fra det gamle.

En del innkjøp må man gjøre, men likevel kan nok de fleste ha godt av et mer bevisst forhold til egen økonomi. Er du glad i brus, røyk og ta-med-kaffe, koster det deg fort 25.000 kroner i året.

Tør du sjekke DinSides sløsekalkulator?