Nettpakker til utkant-Norge

Så lang tid går det før denne når Finnmark

Vi sammenlignet PostNord og Posten.

<strong>FRAMME:</strong> Denne pakka brukte knapt et døgn til en adresse i Oslo. Det tok fire dager før ei tilsvarende pakke som ble bestilt samtidig nådde Tana i Finnmark. Foto: Tore Neset
FRAMME: Denne pakka brukte knapt et døgn til en adresse i Oslo. Det tok fire dager før ei tilsvarende pakke som ble bestilt samtidig nådde Tana i Finnmark. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For to uker siden bestilte Dinside tastaturer fra fem ulike nettbutikker for å sjekke hvilke som kom kjappest fram.

Mottakeradressen var i Oslo, stedet med best infrastruktur i hele landet.

Vi ville også sjekke hvor lang tid det tar når vi bestiller pakker fra en adresse helt nord i landet. Derfor bestilte vi samtidig to pakker til Tana i Finnmark, som på SSBs ferske indeks scorer 480 poeng når det gjelder sentral beliggenhet. Til sammenligning ligger Oslo på 1000.

Tana og Oslo er to ytterpunkter i nord og sør. Siden vi verken hadde tid eller kapasitet til å sende pakker overalt i landet, spurte vi de to fraktselskapene om hva folk i andre deler av landet kan forvente når det gjelder leveringstid.

<strong>LANGT NORD:</strong> Med 200 mil fra lageret sier det seg selv at det tar noe tid med frakt over landjorda. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix
LANGT NORD: Med 200 mil fra lageret sier det seg selv at det tar noe tid med frakt over landjorda. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix Vis mer

To tastaturer, to fraktselskaper

Vi brukte to hentestederi Tana: Mix Tigerns kiosk for PostNord og Coop Prix med Post i butikk. Senteret ligger hele 200 mil fra lageret til Norges største nettbutikk Komplett.no, som er den ene kandidaten i testen vår.

Den andre er Dustin home. De har hovedlager i Rosersholm ved Stockholm. I vår test av pakker til Oslo kom de likevel som nummer to, med levering bare seks timer etter Komplett. Lageret ligger for øvrig litt over 156 mil fra Tana, dersom man kjører E4 gjennom Sverige.

Vi bestilte to tastaturer: Et Logitech K20 til 199 kroner hos Komplett og et Microsoft 600 til 139 kroner hos Dustin. Begge hadde varene på lager.

<strong>FRAMME :</strong> Den lange avstanden betyr at pakker kommer fram tre dager senere til Finnmark enn til Oslo, forutsatt at nettbutikken har brukt like mye tid på å plukke og sende varen. Foto: Tore Neset
FRAMME : Den lange avstanden betyr at pakker kommer fram tre dager senere til Finnmark enn til Oslo, forutsatt at nettbutikken har brukt like mye tid på å plukke og sende varen. Foto: Tore Neset Vis mer

Bestillingen ble foretatt ved 10-tida mandag 20. november, samme dag som vi bestilte de fem identiske tastaturene til Oslo.

Vi var naturlig nok spente på hvordan testvinneren ville klare det når oppgaven var å sende en pakke til Finnmark.

Slik gikk det:

Dustin home:
Bestillingsbekreftelse: 20/11 kl. 9:12
Sendingsbekreftelse: 20/11 kl. 12:17
Melding fra Posten om pakke på vei: 21/11 kl. 7:14
Ankommet Coop Prix Tana 24/11 kl. 10:41

Komplett.no:
Bestilling registrert: 20/11 kl. 9:04
Ordrebekreftelse: 20/11 kl. 19:00
Sendingsbekreftelse: 19:02
Ankommet Mix Tigern kiosk, Tana: 24/11 kl. 11:29

Her ser vi altså at forskjellen på de to nettbutikkene er minimal - det er faktisk bare snakk om 48 minutter.

<strong>VINNEREN:</strong> Dustin klarte å få tastaturet fram 12 minutter før Komplett. Dermed er det nok hipp som happ hvilken av de to nettbutikkene vi testet finnmarkinger velger. Foto: Tore Neset
VINNEREN: Dustin klarte å få tastaturet fram 12 minutter før Komplett. Dermed er det nok hipp som happ hvilken av de to nettbutikkene vi testet finnmarkinger velger. Foto: Tore Neset Vis mer

Å bestille varer til Oslo og Tana er derimot to forskjelige ting. Mens vi fra både Dustin og Komplett hadde varene i Oslo tirsdag, kom de først til Tana fredag.

Med andre ord kan du forvente tre dager lenger leveringstid dersom du bor i Finnmark.

Med så store avstander er dette ikke overraskende. Mer overraskende - og gledelig - er det at det ikke er nevneverdig forskjell på de to store transportselskapene.

Både Dustin og Komplett ser ut til å ha effektiv logistikk internt. Disse to gjorde det også best på vår Oslo-test, der sinken i løpet var Teknikmagasinet. I likhet med Dustin har de lager i Sverige, men bruker altså vesentlig lengre tid på å levere varer i Norge.

- Tar maksimalt fire dager

Hvor lang tid bruker så pakkene på å andre steder i landet enn Finnmark og Oslo? Vi spurte de to aktørene som stort sett deler transportmarkedet for nettpakker mellom seg.

<strong>NESTE DAG:</strong> Pakker til de store byene bruker sjelden over ett døgn før de når mottageren, sier John Eckhoff i Posten Norge.
NESTE DAG: Pakker til de store byene bruker sjelden over ett døgn før de når mottageren, sier John Eckhoff i Posten Norge. Vis mer

- Blir en pakke som skal til Trondheim, Bergen, Stavanger eller Kristiansand innlevert innlevert i Oslo i ettermiddag, vil den høyst sannsynlig være framme neste dag. Når vi kommer til mindre steder og nordover, begynner avstandene og transportopplegg å spille inn. Da kan det gå tre dager eller i verste fall fire, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge til Dinside.

Eckhoff understreker at Posten ikke kan garantere leveringstida i juridisk forstand. Og er en pakke først forsinket, kan det skyldes forhold som de ikke har ansvar for.

- Det er likevel viktig å huske at vi bare har kontroll fra det tidspunktet pakken blir innlevert hos oss. Alt som skjer før dette, er nettbutikkens ansvar. Det kan dermed ligge forsinkelser andre steder i systemet som vi ikke rår over, sier Eckhoff.

<strong>EFFEKTIVT:</strong> Posten har bygd opp et system der det maksimalt skal ta fire dager før pakkene kommer fram til selv de mest avsidesliggende stedene i landet. Foto: Morten Holm/Scanpix NTB
EFFEKTIVT: Posten har bygd opp et system der det maksimalt skal ta fire dager før pakkene kommer fram til selv de mest avsidesliggende stedene i landet. Foto: Morten Holm/Scanpix NTB Vis mer

Det meste går innom Oslo

Posten Norge har investert 1,5 milliarder i nytt logistikksenter i Oslo, og svært mange av pakkene kommer innom hovedstaden på vei rundt i landet. Dette er ofte det mest effektive, selv om det også går biler direkte mellom de større byene.

- Målet er å få fylt opp bilene og togene mest mulig. Er det plass i en bil i Sandefjord som skal til Trondheim, kan denne eventuelt brukes framfor å sende pakken via Oslo.

Akkurat nå før jul er ifølge Eckhoff ikke problemet først og fremst at pakkene ikke kommer fram til rett tid, men at folk er trege med å hente dem.

- Nå er det tjåka fullt i alle ledd i verdikjeden. Dermed kan det kanskje ta en dag ekstra før pakkene kommer fram. Men vi vil sterkt oppfordre folk til å hente pakkene sine. Kapasiteten er ofte sprengt på mindre hentesteder nå før jul.

<strong>SKAL FRAM:</strong> Innen 24 timer er regelen de fleste steder i landet, men til enkelte adresser kan det ta lenger tid. Foto: PostNord
SKAL FRAM: Innen 24 timer er regelen de fleste steder i landet, men til enkelte adresser kan det ta lenger tid. Foto: PostNord Vis mer

24 timer til de store byene

Kommunikasjonssjef Bjørn Thorvaldsen i PostNord tegner det samme bildet av transportsituasjonen rundt om i landet som sin kollega i Posten Norge.

- Varer fra en nettbutikk på Østlandet, til Bergen, Trondheim, Kristiansand skjer normalt innen 24 timer. Sender man til Tromsø, skal det være fremme innen 48 timer. Mindre steder vil få pakker innen 24 timer, men det er enkelte steder som ikke har utkjøring/levering hver dag, og da kan det gå noe lengre tid, skriver han til Dinside i en e-post.

Likevel kan både sesongvariasjoner, vei og føreforhold forstyrre normalbildet, ifølge Thorvaldsen. Det samme kan trege kunder som ikke henter pakkene sine. Men dette er et mindre problem.

- Heldigvis henter kundene pakker fortløpende, og vi har kun i noen få tilfeller opplevd at butikker går helt fulle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer