Så godt er sparepengene sikret

Dersom du sparer store beløp i banken, bør du ta en titt på dette.

Får du ut pengene hvis noe skjer med banken din?  Foto: Colourbox/DinSide
Får du ut pengene hvis noe skjer med banken din? Foto: Colourbox/DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Setter du faste sparebeløp inn i banken, eller har en sparekonto som står og forrenter seg, kan det være greit å vite hvor godt sikret du er dersom banken skulle falle over ende.

For banker faller jo faktisk over ende. Selv om det kan virke fjernt nå, er det bare litt mer enn to år siden vi skrev om Øivind, som overførte pengene sine fra Kaupthing bank i siste liten.

Norges Bank overvåker det finansielle systemet i Norge, og fastslo i sin siste rapport Finansiell stabilitet at de norske bankene har god inntjening, og at risikoen for bankene først og fremst er knyttet til usikkerheten om utviklingen i internasjonal økonomi og finansmarkeder og til sårbarheten ved den høye gjeldsbelastningen hos norske husholdninger.

Bare bankkunder med veldig store summer på bok bør la seg uroe av dette, men uansett kan det være greit å vite hva som gjelder for din bank og dine sparepenger.

Se tabell lenger ned i artikkelen!

Inntil to millioner kroner

Gjennom Bankenes sikringsfond er den enkelte kunde etter loven dekket for sine innskudd i banker som er gitt konsesjon av norske myndigheter, med inntil to millioner kroner.

Denne grensen gjelder selv om kunden har flere konti i samme bank. Hvis du har innskudd i flere banker, gjelder grensen på to millioner for hver av bankene. Hvorvidt innskyteren er en privatperson eller en juridisk person er uten betydning, ifølge regelverket.

Når blir DU millionær? Prøv vår KALKULATOR

Nye regler for svenske banker

Utenlandske banker med filial i Norge kan bli medlem av sikringsfondet dersom de ønsker det. Det er filialen som da er medlem, ikke morbanken. Har du penger i en slik bank, vil du ha samme dekning som de har i norske banker for den delen som overstiger hjemlandets sikrede beløp.

For alle utenlandske banker gjelder i utgangspunktet deres hjemlands sikringsordninger. Fra 31. desember 2010 trådte en svensk lovendring i kraft hvor garantibeløpet i svenske finansinstitusjoner økte til 100.000 euro, noe som i skrivende stund tilsvarer rundt 780.000 kroner.

image: Så godt er sparepengene sikret


Ikke alt er dekket

Investeringer i andre bankprodukter som aksjer eller andre verdipapirer som ikke regnes som bankinnskudd, er ikke dekket av den norske banksikringsordningen.

Det er også andre typer innskudd som ikke dekkes av banksikringsfondet.
Her finner du mer om Bankenes Sikringsfond og hva som ikke dekkes.