Så feite er vi

Nordmenn er veid og funnet altfor tunge. Se hvilken alder som er verst.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele en av fire 60-åringer i Norge er fete. Og 30-åringene ligger tynt an, viser data fra store norske helseundersøkelser.

Vi har lavere kolesterolverdier og blodtrykk enn før og færre av oss røyker. Men vi trener mindre og veier mer.

23 prosent av 60-åringene har en kroppsmasseindeks (BMI) på over 30, noe som blir betegnet som fedme. Det betyr at de veier mer enn både 30-, 40- og 70-åringene i landet.

Sjekk din BMI her:

- Vi vet ennå ikke om det er alderen eller om det er generasjonen som er forklaringen, sier Sidsel Graff-Iversen, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Unge menn utsatt
Hos 30-åringene er andelen med fedme 15 prosent hos mennene og 13 prosent hos kvinnene. Iversen-Graff tror imidlertid ikke de unge kan se fram til en lettere alderdom enn dagens 60-åringer.

- Heller tvert imot, jeg frykter at de kommer til å ha en høyere kroppsmasseindeks enn dagens 60-åringer. Flere studier viser at unge voksne, og spesielt menn, er utsatt for vektøkning, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Dette blir du feit av:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Tallene kommer fram i en undersøkelse som er gjort på befolkningen i fem norske fylker i perioden 2000-2003. Resultatene er presentert i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Bakgrunnen for analysene er at forskerne har villet se på risikofaktorer for hjerteinfarkt, hjerneslag og diabetes i dag og gjennom 30 år.

Trener mindre
– Det er ikke opplagt at nedgangen i hjertesykdom vil fortsette. Utbredelsen av risikofaktorene i 2000-2003 indikerer at hjerte- og karsykdom og diabetes fortsatt vil ramme svært mange, sier Graff-Iversen.

Hjerte- og karsykdommer dreper flest mennesker i verden. Les mer her:

Etter å ha sammenlignet data fra 1971-1972 med de ferskeste dataene, ser forskerne at kroppsmasseindeksen har økt betydelig blant 40-åringene. Og 50-årige menn var vel ti kilo tyngre i 2000 enn 28 år tidligere.

- Vekta har økt i befolkningen helt siden 1970-årene, men økningen har vært særlig sterk de siste årene, forteller Graff-Iversen.

Samtidig med at vekta har gått opp, har aktiviteten gått ned. Annenhver person i aldersgruppa 30-60 år mosjonerer mindre enn tre timer i uka. Dette bekymrer forskeren.

- Det har vært fokusert en del på både overvekt og røyking, men nå kommer altså mosjon som en veldig sterk utfordrer. Det er en kjent sak at informasjon hjelper godt overfor dem som er informert fra før, men det hjelper ikke noe særlig for dem som trenger det mest, sier hun.

Det er aldri for sent å bli sunn! Slik snur du uvanene dine:

Billigere trening
Graff-Iversen mener det ligger en rekke politiske utfordringer i resultatene.

- Vi kommer ikke unna at den enkelte må ta ansvar selv, men det nytter ikke å si det gjennom alle år. Det må mye bli mye mer satsing på gang- og sykkelveier, og på kollektivtrafikk slik at folk faktisk må gå til bussen eller trikken i stedet for å kjøre. Samtidig bør det blir rimeligere treningstilbud og mer legitimt å trene i arbeidstiden, mener Iversen-Graff.

Ingen i Omsorgs- og helsedepartementet var tilgjengelig for kommentar.

Orker du ikke tanken på tredemølle og spinning? Her får du ti enkle tips til hjemmetrening: