Helsebringende er nikotintyggisen ikke, men den er langt fra det verste alternativet. Foto: Colourbox
Helsebringende er nikotintyggisen ikke, men den er langt fra det verste alternativet. Foto: ColourboxVis mer

Så farlig er nikotintyggis

Her er legens forklaring.

Er du blant de mange som tyr til nikotintyggegummi i forsøk på å stumpe røyken?

Da har du kanskje lurt på hvor skadelig denne formen for nikotinerstatning er. Allmennlege Brynjulf Barexstein på Lommelegen.no har svart en bruker på nettopp dette.

Røyk er mye farligere

For det første må det aller viktigste sies: Det er uansett helt ualminnelig mye farligere å røyke enn å bruke nikotintyggegummi, uansett hvor mye nikotintyggegummi man bruker og hvor lenge man bruker det.

Det er ikke sammenlignbart, skriver Barexstein.

Nikotin er giftig, sågar dødelig i høye nok doser, men man kan lett tilvenne kroppen til å tåle høye doser nikotin over tid.

Det vil si at man kan ha det fint og ikke ha noen sykdomstegn eller ubehag ved inntak av nikotindoser som andre, ikke-tilvente, hadde blitt kjempesyke av.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.

Hva kan du om nikotin? Test deg selv her!

Kan øke risiko for hjertetrøbbel

Man vet generelt at nikotin, for eksempel via tyggegummi, påvirker blodåreveggene på en negativ måte, og man kan derfor på et teoretisk plan lett konkludere med at dette øker risikoen for hjerte-/karsykdom over tid.

Barexstein understreker at dette ikke er tilstrekkelig vist eller dokumentert i praksis.

Les også: Snus eller nikotintyggis - hva er farligst?

Det er allikevel enhver grunn til å ta dette med i vurderingen, mener legen, og bruke det som argument for å ikke overforbruke nikotin over lang tid, om man ønsker å ta vare på helsen på en best mulig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men - hvis alternativet er å falle tilbake til røyking, helliger hensikten middelet.
Det vil si at nikotintyggis da er klart å foretrekke, uansett mengde og varighet av behandlingen. Dette er helt udiskutabelt, skriver Barexstein.

Føler man imidlertid at man er klar for å trappe ned nikotintyggisforbruket og etter hvert slutte, så er dette helt klart det helsemessig aller gunstigste alternativet.

Sterkt avhengighetsskapende

I tillegg til påvirkningen av blodårene, så har man avhengighetsfaktoren.

Nikotin er jo særdeles sterkt avhengighetsskapende uansett hvordan man inntar det, med alt avhengigheten medfører av psykologiske «skadevirkninger», økonomiske konsekvenser og så videre. Men selve avhengigheten er ifølge Barexstein i seg selv ikke fysisk skadelig.

Lommelegen.no er i likhet med DinSide.no eid av Aller Internett.