Så farlig er denne flekken

Har du fått slike?

Dette er et eksempel på føflekkreft. Foto: Science Photo Library
Dette er et eksempel på føflekkreft. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her kommer en liten kalddusj i sommervarmen.

Føflekkreft, eller malignt melanom, er ifølge Kreftforeningen en av de kreftformene som har økt mest i Norge de siste 10-årene. Siden 50-tallet har antallet tilfeller øket med cirka 500 prosent.

Soling er mest kjente årsaken til kreftformen, og det antas at økningen i antall tilfeller skyldes at vi har fått nye ferievaner.

Ikke antall soltimer som gjelder

- Vi vet at ozonlaget ser annerledes ut, men vi vet ikke om det har betydning. Det er urovekkende at føflekkreft blir vanligere til tross for at folk vet hvordan de skal oppføre seg i sola, sier overlege Håkan Olsson ved Universitetssykehuset i Lund i Sverige, til Aftonbladet.

Det er ikke antall soltimer som avgjør om man får kreft. Personer som jobber utendørs, for eksempel veiarbeidere, klarer seg bedre enn andre. Huden deres blir solvant og dermed ikke så lett brent.

Her er de beste solkremene

Ifølge artikkelen i Aftonbladet er det altså brannskadene som følge av soling som teller. Variabelt sommervær og korte ferier til sydligere strøk gjør at vi sprengsoler oss når vi først har anledning. Huden får rett og slett sjokk. Verst er det på utenlandsreier om vinteren. Da har ikke huden solgrunnlag i det hele tatt.

Har du solvett?

Disse rammes hyppigst

Folk med fregner og mange føflekker er mest utsatt for hudkreft. I Norge rammes drøye 1000 mennesker årlig.

Norge på føflekk-toppen

Ondartet føflekkreft er en svært alvorlig sykdom. 15-20 prosent av de som rammes overlever ikke.

Dette ser du etter:

De fleste føflekker har ifølge Kreftforeningen en jevn, brun farge. De har en skarp, jevn grense mot huden. De er oftest runde og små, mindre enn en halv centimenter i diameter.

Du skal ikke bekymre deg for at føflekken ligger høyere enn hudoverflaten. Denne typen føflekk er som regel blant de snille. Grunnen til at den buler er at kroppen rett og slett prøver å bli kvitt den.

Duger solkremen fra i fjor?

En ondartet føflekk er ofte ujevn i formen, den har en uskarp avgrensning mot selve huden. Ofte får den ujevn farge, med svarte partier. Den er vanligvis større enn en halv centimeter. Har du en slik føflekk, eller en føflekk som har forandret seg, begynt å klø eller blø, bør du få en lege til å sjekke den.

Det er ofte lurt å få hjelp av din partner eller noen andre som står deg nær til å sjekke føflekker som sitter vanskelig til for dine egne øyne, for eksempel på ryggen.

Denne artikkelen ble første gang publisert 21/07-2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer