Så dyrt er det å droppe tannlegen

Har du egentlig råd til å la være?

Grunnen til at mange unngår å gå til tannlegen er enten at det er for dyrt, eller at de sliter med tannlegeskrekk.

Men det kan ironisk nok koste deg mye mer dersom du dropper det årlige besøket. I verste fall kan du risikere å miste tennene.

Les også: Pusser du tennene godt nok?

Færre tenner

En ny undersøkelse viser nemlig at personer som ikke går regelmessig til tannlegen, har større risiko for å miste tenner når de er i 50-årsalderen, ifølge BT.dk

Tall fra KRAM-undersøkelsen (kost, røyk, alkohol og mosjon) viser at hver femte person som ikke har gått regelmessig til tannlegen, har kun 20 tenner eller færre når de er 50 år. For voksne mennesker er det normalt å ha 32 tenner.

4400 personer deltok i undersøkelsen.

Les også: Dette bør du vite om hull i tennene

Sjekk tennene regelmessig

Hvor ofte går du til tannlegen? (Avsluttet)
En gang i året(41%) 372
Husker ikke sist jeg var(27%) 242
Når jeg merker noe er galt(17%) 159
Hvert andre år(8%) 74
Hvert tredje år(7%) 65
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Det lønner seg å besøke tannlegen regelmessig - i hvert fall hvis du liker å ha tenner. 90 prosent av de mellom 50-64 år som hadde gjort dette, hadde faktisk bevart flest tenner.

Det er trolig bedre å gå en gang for mye enn en gang for lite. Å bedømme egen tannhelsetilstand er ikke enkelt, og regelmessig tannlegekontroll anbefales, ifølge Helsenett.no. Det varierer fra person til person hvor ofte en bør gå til tannlegen, men tannlege bør konsulteres regelmessig for kontroll og vedlikehold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vet at mange unge synes det er unødvendig å ha regelmessig tannlegebesøk, fordi de ikke har problemer med tenner og tannkjøtt her og nå. Men i likhet med andre ting viser konsekvensene seg ofte først senere i liver, sier Susanne Andresen, formann for den danske tannlegeforeningen, til avisen.

Les også: Pusser du tennene riktig?

Dyrt å sjekke for sent

Dersom du har vondt i tennene og venter for lenge med å gå til tannlegen, kan du risikere å punge ut mer enn 3000 kroner for en rotfylling, advarer professor Kim Ekstrand ved Tannlegehøyskolen i København.

Hvor mye en rotfylling koster, avhenger også i hva slags tenner som må fikses og hvilke priser tannlegene operer etter, men det kan faktisk koste mer enn 5000 kroner.

Selv om det er viktig å hoppe i tannlegestolen i blant, betyr innsatsen din også mye. Det er nemlig du selv som står for rengjøringen, og her gjelder det å ikke undervurdere tanntrådens effekt.

En undersøkelse som ble gjort av Jordan viser at bare 3 av 10 bruker tanntråd hver dag. Det betyr at 7 av 10 risikerer å få tannkjøttproblemer.