- Rynker er vakkert

En fersk undersøkelse viser at nærmere 70 prosent mener ”rynker er et vakkert spor av liv”.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske kvinnen hevder å være opptatt av fin hud, men oppgir at hun i liten grad er opptatt av rynker. Det viser en ny undersøkelse gjort på over 500 norske kvinner, som ble spurt om sitt forhold til hud, selvtillit, rynker og kosttilskudd.

Visste du at det er liten vits å bruke en formue på dyre rynkekremer?

59 prosent av kvinnene sier de aldri bekymrer seg over rynker, mens 37 prosent tenker på det av og til. Blant den siste gruppen er det kvinner mellom 30 og 39 år som er mest bekymret. Forøvrig mener 69 prosent at “rynker er et vakkert spor av liv”.

Undersøkelsen viser også at det er forskjell på holdningen til kvinner i nord og sør. Kvinner i Nord-Norge er minst bekymret for rynker – 72 prosent av disse bekymrer seg aldri.

Undersøkelsen er utført av analysebyrået Norstat på oppdrag av Orklas satsning MöllerCollett. Selskapet følger den nye retningen innen hudpleie, såkalt nutricosmetic, hudpleie innenfra.

Slik kan du spise deg yngre!

Skjønnhet kommer innenfra
- Selv om norske kvinner registrerer at riktige næringsstoffer og riktig kosthold er avgjørende for fin og frisk hud, så er det kun 24 prosent som bruker kosttilskudd for huden, sier informasjonssjef Ellen Damhaug Scheel til Mozon.no.

Kostholdet er mer avgjørende for utseende enn du kanskje er klar over.

- Mange vet at kvisene kommer når de spiser potetgull og sjokolade, men mange glemmer å tenke på det motsatte. Det er viktig å huske at frukt og grønnsaker har en god effekt på huden, sier ernæringsfysiolog cand. Scient Gunn Helene Arsky, ved Din Kost, til Mozon.no.

Hun anbefaler å fylle tallerken med alle mulige grønnsaker, for hudens skyld.

- Tenk på regnbuens farger og velg alle mulige fargesprakende grønnsaker. Disse inneholder antioksidanter, som beskytter cellene i kroppen vår, sier hun.

Arsky legger til at for å få nyttiggjort disse stoffene, trenger kroppen fett, som en god olivenolje eller valnøtter.

Rene råvarer
- Ellers bør man sørge for rene råvarer. Ha også tallerkenmodellen i bakhodet. Det vil si at halvparten av tallerkenen bør bestå av grønnsaker, 1/4 med proteiner og en 1/4 med karbohydrater. Og unngå for mye sol og røyking, i tillegg til junk-food, frityrstekt mat, mye tomme kalorier og hardt mettet fett, sier hun.

- Selv om det betyr at det blir lite godteri igjen!

Les også: 25 veier til en yngre kropp

Det er viktig med vitaminer og mineraler blant annet for å unngå nedbrytelsen av bindevev.

- Noen virker mer spesifikt enn andre, som C-vitamin og selen som forsterker bindevevet. Da tåler man mer sol, sier hudlege Bjørn E. Bondevik.

Han legger til at huden også har behov for omegafettsyrer, A-vitamin - i form av betakaroten, som virker oppbyggende, i tillegg til sink og flavonoider, en gruppe antioksidanter som blant annet finnes i tomater.

Husk at huden aldres i sola