- Ryggpasienter bør jobbe

Vondt i ryggen? Kom deg tilbake på jobb, oppfordrer ekspertene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du tenker kanskje at den beste medisinen for en dårlig rygg er rolige dager hjemme i senga. Da tar du feil, ifølge en ny rapport. Det britiske forskningsinstituttet The Work Foundation mener nemlig at du blir raskere frisk dersom du arbeider.

Les også: Lær deg problemløsning hvis du vil kurere ryggen:

Må legge til rette
I stedet for å fokusere på hva folk ikke kan gjøre, må arbeidsgivere fokusere på hva folk kan gjøre, mener organisasjonen. Seniorforsker Michelle Mahdon er klar over at arbeid kan forårsake eller forverre symptomer i forbindelse med muskel- og skjelettlidelser.

- Men det kommer stadig flere bevis på at med riktige støtteordninger kan arbeid også bli en del av restitusjonen ved at det bidrar til en persons selvfølelse og følelse av å være produktiv, sier hun.

The Work Foundation har som mål å øke den økonomiske ytelsen og kvaliteten i arbeidslivet. Ifølge organisasjonen tror mange ryggpasienter at de må være 100 prosent friske før de begynner å jobbe igjen. Det ender ofte i lange sykemeldinger eller til og med at folk slutter i jobben.

Menn takler ryggsmerter dårligst. Les mer her:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Koster 40-60 milliarder
Etter suksessen med hjernens tiår ble Muskel Skjelett Tiåret 2000-2010 opprettet. En rekke eksperter står bak sammen med blant andre FN. Ett av målene er bedre forebygging og behandling av muskel- og skjelettsykdommer, som omfatter blant annet ryggsmerter, stiv nakke og sykdommer i leddene.

Ifølge nettsidene til den norske delen av stiftelsen medfører slike sykdommer i dag årlige kostnader på 40-60 milliarder for det norske samfunnet.

- Muskel- og skjelettlidelser er blant de vanligste plagene folk har og den vanligste årsaken til sykemeldinger og uførepensjonering. Blant disse lidelsene igjen er rygglidelser svært utbredt, forklarer Stein Knardahl, forskningssjef ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Han påpeker at det har blitt mindre tunge løft og mer bruk av hjelpemidler i arbeidslivet de siste årene, men plagene ser ikke ut til å avta. Mens langvarig sengeleie og hvile var svært vanlig før, mener stadig flere at det er fornuftig å komme tilbake på jobb så tidlig som mulig, ifølge Knardahl.

Har du prøvd alt mot ryggsmertene? Kanskje ikke dette:

Skadelig mistrivsel
- Det er viktig at hver enkelt pasient utredes skikkelig slik at man vet hva som er problemet og hva som er risikoen. De siste årenes forskning har dessuten vist at psykososiale faktorene spiller en rolle. Mistrives man sterkt på jobben, kan risikoen for ryggsmerter øke, understreker han.

I Levekårsundersøkelsen for 2005 oppga hele en av fire nordmenn at de hadde sykdom i skjelett- og muskelsystemet. Og ifølge Statistisk sentralbyrå ble det foretatt rundt 73.500 polikliniske konsultasjoner for rygglidelser ved statlige sykehus i 2006.

Slik holder du ryggen i sjakk med trening: