Ryddig og relevant CV kan sikre deg drømmejobben

Bruk for all del ikke standard CV til alle jobber du søker på.

<b>VÆR NØYE:</b> Bruk god tid når du skal oppdatere CV-en. Det er dessuten lurt å spisse CV-en til hver enkelt jobb du søker. Vær så presis som mulig. Og for all del – unngå skrivefeil.  Foto: COLOUBOX
VÆR NØYE: Bruk god tid når du skal oppdatere CV-en. Det er dessuten lurt å spisse CV-en til hver enkelt jobb du søker. Vær så presis som mulig. Og for all del – unngå skrivefeil. Foto: COLOUBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgangen til et nytt år ser ut til å være et spark bak for mange som har tenkt på å bytte jobb. Finn.no har hatt rekordmange besøkende på sine jobbsider de første dagene i januar. Blant de utlyste stillingene, har det vært størst rift om jobbene innenfor kunst, kultur og mediebransjen.

LES OGSÅ:

Sjekk trykket i din bransje her

Har du planer om å søke ny jobb i nærmeste fremtid, er det på tide å gi både CV-en og LinkedIn-profilen din en ansiktsløftning.

Ryddig og relevant CV

En ryddig CV som viser at du har relevante kvalifikasjoner for stillingen er et stort skritt på veien til ny jobb. Du bør ikke bruke samme CV uansett hvilken jobb du søker på. Adecco anbefaler i sin CV-skole at du spisser kvalifikasjonene dine utfra hva bedriften spør etter til den aktuelle stillingen.

Adecco fremhever også viktigheten av at CV-en må være oversiktlig og lett å lese. Sortér arbeidserfaring og utdanning hver for seg med nyeste erfaring først. Du kan også ha andre poster i tillegg, som for eksempel styreverv, språkkunnskap eller publikasjoner.

Kreative søknader og CV-er bør først og fremst forbeholdes til jobber som er nettopp det. Kreative.

Bilde – eller ikke?

Her blir visst ikke ekspertene helt enige, men det blir i hvert fall stadig mer brukt. Denne journalisten har inkludert bilde i CV-en siden endt utdannelse i 2002.

– Ja, bilde blir bare mer og mer vanlig. Samtidig har jeg inntrykk av at det er kulturelle forskjeller når det gjelder bilder, at det er mer vanlig innen det private enn det er i stat og kommune for eksempel, har Trude Kvammen Ekker, rekrutterer og daglig leder i karrieresenteret Emmali & Ekker tidligere uttalt til DinSide.

Guri Larsen, direktør i Adecco Search and Select, hevder på sin side at bilde på CV-en kan være direkte skadelig. Det skal ikke mye til for å la seg skremme av Larsens blogg-innlegg. Men skal du først inkludere bildet på CV-en, bør du sørge for å bruke et klassisk og profesjonelt bilde.

Fremhev dine nøkkelkvalifikasjoner

image: Ryddig og relevant CV kan sikre deg drømmejobben

Det kan være fint å ha et eget felt til «nøkkelkvalifikasjoner» der sterke egenskaper utheves. Også her kan du velge ut de av dine egenskaper som er mest relevante for denne stillingen.

Det er uansett viktig at du trekker frem reelle egenskaper som du kan begrunne i et jobbintervju.

Les også: Fem nyttige CV-regler

Referanser

Referanser trenger ikke å være inkludert på CV-en. Du kan skrive at referanser oppgis på forespørsel, noe som gjerne blir aktuelt først i intervjuprosessen. Ta en prat eller mailrunde med de du ønsker å bruke som referanser før de får en telefon. Du kan oppgi referanser fra ulike sammenhenger, det trenger ikke å være bare tidligere sjefer.

Les også: Spørsmålet som avgjør om du får jobben

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!