Rust deg mot høstforkjølelsen

Skiftende vær betyr ofte sår hals og tett nese. Slik unngår du host og hark i høst.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ennå har den ikke invadert oss, men skal vi tro ekspertene bør vi begynne å ruste opp forsvaret mot høstforkjølelsen nå.

- Vi har ikke registrert noen økning i forkjølelsestilfeller siden i sommer, men det kommer sikkert nå når det er kaldt og skiftende vær, sier direktør ved legevakten i Oslo, Endre Sandvik til DinSide Helse.

Slik styrker du immunforsvaret:

- Ja, det er rart dette, det kommer alltid en runde med høstforkjølelse når det blir kaldere. Hvorfor det er sånn er et godt spørsmål, sier overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Aker universitetssykehus, Dag Berild.

Han har selv hatt en liten luftveisinfeksjon i høst og sier det skal mye til for å klare å unngå smitten når den først er her. Men det er kanskje verdt å gjøre et forsøk.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


- Ikke host på naboen
- Sørg for ikke å dele glass og flasker med andre og overhold alminnelige hygieniske forholdsregler. La være å hoste rett i fleisen på naboen på bussen, er Berilds tips.

- Forkjølelse er jo smittsomt, og det viktigste er å unngå smitte. Det betyr å ikke oppholde seg tett i nærheten av folk som er smittet, eller i tette rom hvor det er mye dråpesmitte, som er den viktigste smittemåten, sier Hasse Melbye, professor i allmennmedisin ved universitetet i Tromsø.

Vask hendene og hold deg frisk, oppfordrer britiske forskere:

Selv om det har blitt kaldere i været, så blir du ikke forkjølt av kulden alene.

- Men frysing kan bidra til å forverre en luftveisinfeksjon, forklarer Melbye.

Allerede smittet?
Har du allerede blitt forkjølt? Da kan det være lurt å følge disse tipsene.

- Unngå hard trening, spesielt utendørs, fordi det kan forverre sykdommen. Lev så rolig som mulig, sørg for nok søvn og hvile, sier Melbye.

Sverger du til vitaminer? Vel, C-vitaminer kan av og til hjelpe, ifølge Melbye.

- C-vitmin kan trolig redusere plagene hos noen , men du slipper nok ikke smitten hvis du allerede kjenner deg sår i halsen, sier han.

Les også: C-vitaminer stopper ikke forkjølelse:

Berild minner om at antibiotika ikke hjelper mot en vanlig forkjølelse.

- Det er viktig at man ikke gir antibiotika ved forkjølelse, for det vet vi at ikke virker. Du kan tvert imot få bivirkninger og utvikle resistens, påpeker han.

Her får du flere gode tips mot forkjølelse: