Rust deg mot allergi-plagene

Mange tusen nordmenn sliter med kraftig allergi. Medisinsk behandling kan være til god hjelp, men det er også mye du selv kan gjøre for å forebygge plagene.

STUMP RØYKEN: Ikke tillat røyking i ditt eget hjem eller i bilen hvis du er allergisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
STUMP RØYKEN: Ikke tillat røyking i ditt eget hjem eller i bilen hvis du er allergisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«For de med kraftige plager kan det være lurt å gjøre flere grep»


Hos mer enn 40 prosent av befolkningen opptrer allergiske reaksjoner en eller flere ganger i løpet av livet, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund sine nettsider. Hos de fleste dreier det seg om milde symptomer. Mer alvorlig allergiplager finnes hos 10- 20 prosent av befolkningen. De fleste får symptomer på allergi allerede i barneårene, selv om noen får plager først i voksen alder.

Ta grep
Medisinsk behandling kan hjelpe mot allergisymptomer når de angriper, men det er mye du selv kan gjøre for å forebygge slike plager.

- For de med lette allergisymptomer kan det holde med en allergitablett, men for de med kraftige plager kan det være lurt å gjøre flere grep, sier Bente Kvenshagen, allergiekspert og overlege ved barneavdelingen på Sykehuset Østfold Fredrikstad til DinSide Helse.

Les også: Alternativt mot allergi:

Allergier er ikke bare forbeholdt sommeren. Her er Kvenshagens og nettstedet WebMDs tips til hvordan allergikere kan ruste seg mot allergireaksjoner:

I hjemmet:
- Har du påvist dyrehårsallergi, bør du ikke ha husdyr.
- Har du muggallergi, sørg for å ikke ha mugg verken i kjeller, bad eller kjøkken. Unngå også fuktighet på disse stedene.
- Vask dusjforheng og baderomsfliser regelmessig. Da kan man få av mugg som samler seg. Dette gjelder muggallergikere, men mugg kan virke irriterende for alle allergier og også for astmatikere.
- Har man påvist middallergi, kan middovertrekk for puter, madrasser og dyner hjelpe.
- Har du middallergi, vask sengetøyet hver uke i varmt vann og ta madrasser, puter, dyner og lekedyr ut til lufting i kuldegrader, evt. bruk fryseren.
- Ikke tillat røyking innendørs. Giftene i røyken kan trigge symptomer for både allergi og astma.
- Ha heller tregulv enn tepper. Gulv er lettere å holde rent.
- Sørg for å ha en avtrekksvifte over ovnen for å fjerne os fra matlaging. Det er generelt bra for innemiljøet og hjelper både allergikere og astmatikere.
- Hvis du vet at du reagerer på sterke lukter, unngå parfymerte hud- og hårpleieprodukter. Les også: Deodoranter kan gi allergi:
- De færreste reagerer på juletrær, men hvis du gjør det, kan du finne et alternativt juletre.
- Husk at pollenallergikere kan reagere på blomsten julestjerne. Noen ganger kan dette være den egentlige ”synderen” til allergisymptomer i juletiden. Hvis du klipper bort det gule området i midten er det greit. Les også: Jul med allergi:
- Hvis du har pollenallergi, så hold vinduer og dører lukket i pollensesongen og bruk air condition hvis du har.

STUMP RØYKEN: Ikke tillat røyking i ditt eget hjem eller i bilen hvis du er allergisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
STUMP RØYKEN: Ikke tillat røyking i ditt eget hjem eller i bilen hvis du er allergisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


I bilen:
- Ikke tillat røyking i bilen. Ikke alle tar hensyn:
- Har du pollenallergi, hold vinduene lukket og bruk air condition i pollensesongen.

På hotell
- Sørg for å få et røykfritt rom.
- Det er ikke lenger viktig å unngå dundyne og dunpute fordi trekkene har blitt så faste at man ikke kommer i kontakt med verken dun eller midd.
- Unngå røykfylte barer og restauranter.

Spise ute
- For de som har alvorlig matallergi må de forsikre seg om at maten som lages i restaurantene alltid er trygg for dem.
- Har du epipen (adrenalinpenn), husk å alltid ha den med deg.

Barn
- Barnehage og skole må alltid være informert om barns allergier og nødvendige tiltak.
- Alle som har med allergiske barn å gjøre (familie, barnehagepersonell, lærere, trenere osv), må være oppdatert på barnets helsesituasjon.
- Astma og allergi er ikke grunnlag for fritak fra sportslige aktiviteter, tvert imot kan det hjelpe barn med astma.

Og har du pollenallergi er dette tipsene for den kommende utendørssesongen:
- Hold deg unna bjørkeområder i bjørkepollensesongen og unna gressrike områder i gresspollensesongen. Men gå gjerne tur på fjellet og på svabergene ved sjøen.
- Sjekk værmeldingen. På dager med maksimal pollenspredning vil det være nødvendig å være innendørs for de som er verst plaget av pollen.
- Få noen til å hjelpe deg med plenklipping hvis du er gresspollenallergisk.
- Noen pollenallergikere kan ha nytte av å bruke solbriller ute i pollensesongen.
- Er du veldig plaget av pollen, bør du, etter å ha vært utendørs i pollensesongen, ta en dusj, vaske håret og bytt klær for å fjerne pollen som kan ha samlet seg opp i klærne eller håret.
- Ikke heng klær eller sengetøy til tørk utendørs i pollensesongen, fordi pollen kan samle seg opp på dette og kan gjøre allergien verre.