<strong>STUMP RØYKEN:</strong> Ikke tillat røyking i ditt eget hjem eller i bilen hvis du er allergisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
STUMP RØYKEN: Ikke tillat røyking i ditt eget hjem eller i bilen hvis du er allergisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Rust deg mot allergi-plagene

Mange tusen nordmenn sliter med kraftig allergi. Medisinsk behandling kan være til god hjelp, men det er også mye du selv kan gjøre for å forebygge plagene.

Publisert
Sist oppdatert
For de med kraftige plager kan det være lurt å gjøre flere grep


Hos mer enn 40 prosent av befolkningen opptrer allergiske reaksjoner en eller flere ganger i løpet av livet, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund sine nettsider. Hos de fleste dreier det seg om milde symptomer. Mer alvorlig allergiplager finnes hos 10- 20 prosent av befolkningen. De fleste får symptomer på allergi allerede i barneårene, selv om noen får plager først i voksen alder.

Ta grep
Medisinsk behandling kan hjelpe mot allergisymptomer når de angriper, men det er mye du selv kan gjøre for å forebygge slike plager.

- For de med lette allergisymptomer kan det holde med en allergitablett, men for de med kraftige plager kan det være lurt å gjøre flere grep, sier Bente Kvenshagen, allergiekspert og overlege ved barneavdelingen på Sykehuset Østfold Fredrikstad til DinSide Helse.

Les også: Alternativt mot allergi:

Allergier er ikke bare forbeholdt sommeren. Her er Kvenshagens og nettstedet WebMDs tips til hvordan allergikere kan ruste seg mot allergireaksjoner:

I hjemmet:
- Har du påvist dyrehårsallergi, bør du ikke ha husdyr.
- Har du muggallergi, sørg for å ikke ha mugg verken i kjeller, bad eller kjøkken. Unngå også fuktighet på disse stedene.
- Vask dusjforheng og baderomsfliser regelmessig. Da kan man få av mugg som samler seg. Dette gjelder muggallergikere, men mugg kan virke irriterende for alle allergier og også for astmatikere.
- Har man påvist middallergi, kan middovertrekk for puter, madrasser og dyner hjelpe.
- Har du middallergi, vask sengetøyet hver uke i varmt vann og ta madrasser, puter, dyner og lekedyr ut til lufting i kuldegrader, evt. bruk fryseren.
- Ikke tillat røyking innendørs. Giftene i røyken kan trigge symptomer for både allergi og astma.
- Ha heller tregulv enn tepper. Gulv er lettere å holde rent.
- Sørg for å ha en avtrekksvifte over ovnen for å fjerne os fra matlaging. Det er generelt bra for innemiljøet og hjelper både allergikere og astmatikere.
- Hvis du vet at du reagerer på sterke lukter, unngå parfymerte hud- og hårpleieprodukter. Les også: Deodoranter kan gi allergi:
- De færreste reagerer på juletrær, men hvis du gjør det, kan du finne et alternativt juletre.
- Husk at pollenallergikere kan reagere på blomsten julestjerne. Noen ganger kan dette være den egentlige ”synderen” til allergisymptomer i juletiden. Hvis du klipper bort det gule området i midten er det greit. Les også: Jul med allergi:
- Hvis du har pollenallergi, så hold vinduer og dører lukket i pollensesongen og bruk air condition hvis du har.

<strong>STUMP RØYKEN:</strong> Ikke tillat røyking i ditt eget hjem eller i bilen hvis du er allergisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
STUMP RØYKEN: Ikke tillat røyking i ditt eget hjem eller i bilen hvis du er allergisk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


I bilen:
- Ikke tillat røyking i bilen. Ikke alle tar hensyn:
- Har du pollenallergi, hold vinduene lukket og bruk air condition i pollensesongen.

På hotell
- Sørg for å få et røykfritt rom.
- Det er ikke lenger viktig å unngå dundyne og dunpute fordi trekkene har blitt så faste at man ikke kommer i kontakt med verken dun eller midd.
- Unngå røykfylte barer og restauranter.

Spise ute
- For de som har alvorlig matallergi må de forsikre seg om at maten som lages i restaurantene alltid er trygg for dem.
- Har du epipen (adrenalinpenn), husk å alltid ha den med deg.

Barn
- Barnehage og skole må alltid være informert om barns allergier og nødvendige tiltak.
- Alle som har med allergiske barn å gjøre (familie, barnehagepersonell, lærere, trenere osv), må være oppdatert på barnets helsesituasjon.
- Astma og allergi er ikke grunnlag for fritak fra sportslige aktiviteter, tvert imot kan det hjelpe barn med astma.

Og har du pollenallergi er dette tipsene for den kommende utendørssesongen:
- Hold deg unna bjørkeområder i bjørkepollensesongen og unna gressrike områder i gresspollensesongen. Men gå gjerne tur på fjellet og på svabergene ved sjøen.
- Sjekk værmeldingen. På dager med maksimal pollenspredning vil det være nødvendig å være innendørs for de som er verst plaget av pollen.
- Få noen til å hjelpe deg med plenklipping hvis du er gresspollenallergisk.
- Noen pollenallergikere kan ha nytte av å bruke solbriller ute i pollensesongen.
- Er du veldig plaget av pollen, bør du, etter å ha vært utendørs i pollensesongen, ta en dusj, vaske håret og bytt klær for å fjerne pollen som kan ha samlet seg opp i klærne eller håret.
- Ikke heng klær eller sengetøy til tørk utendørs i pollensesongen, fordi pollen kan samle seg opp på dette og kan gjøre allergien verre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer