Disse russejentene kan ha glemt noe. Foto: Colourbox.com
Disse russejentene kan ha glemt noe. Foto: Colourbox.comVis mer

Russen må skatte av reklame

Skal bidra til samfunnet som alle andre.

Til glede for enkelte og til forargelse for andre - russen skal også betale skatt. Enkelte russegjenger bruker flere hundre tusen kroner på russebussene sine, og mye av pengene er ofte skaffet ved hjelp av sponsorer og reklame.

- Det mange ikke vet, er at dette blir skattepliktig, så fremt den som bidrar med penger, musikkanlegg, eller andre varer gjør dette i reklameøyemed, sier advokat Gry Nilsen, faglig leder i Skattebetalerforeningen.

Foreldres gave til russen er derimot ikke skattepliktig fordi det neppe har noen spesiell reklameverdi om russen maler sin takk til mamma og pappa på russebussen.

Sjekk skattekortet ditt!

28 prosent til staten

Men hvis det dreier seg om et bidrag som har reklameverdi, skal den enkelte skatte av beløpet - som kapitalinntekt, med 28 prosent. Beløpet legges til den inntekten den enkelte avgangselev ellers har hatt i løpet av året. Derfor vil trolig en del befinne seg under grensen for å betale skatt, som er 39.997 kroner.

Men for de som har hatt en jobb ved siden av skolen, eller som mottar veldig mye penger for reklame på bussen, kan det bli snakk om å betale skatt. Hvis russen har hatt utgifter, for eksempel til maling, vil disse utgiftene redusere det beløpet det skal skattes av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den som gir pengene, får derimot fradrag for beløpet, men det er begrenset til det som anses som reklameverdien av å for eksempel ha firmanavnet malt på en russebuss.

Russefeiringen er som å ruse seg før OL